Mitmes valimisringkonnas on tulemused siiski veel selgumata, kuna valimistulemus on nii tasavägine, et lõpliku tulemuse selgumine võib kesta mitu päeva, teatab Fox News.

Vabariiklased olid kongressi mõlemas kojas võimul alates 1994. aastast.

Senatis võtsid demokraadid vabariiklastelt üle kolm senaatori kohta, 100-kohalises senatis võidu saavutamiseks oleks neil vaja olnud võita kuus kohta.

Valimistel olid hääletamisel kõik 435 esindajatekoha kohta ja kolmandik ehk 33 senati kohta.

Senati vähemuse juht demokraat Harry Reid kuulutas peale valimisi, et ameeriklased andsid valimistega teada soovist muutuste järele. “Ameeriklased on jõudnud samale järeldusele, milleni meie jõudsime kuude eest, et me peame muutma kurssi Iraagis,” kuulutas Reid.

Esindajatekoja demokraatide liider California liberaal Nancy Pelosi saab nüüd ilmselt esimeseks naisspiikriks USA kongressi ajaloos. Tegemist on nime poolest tähtsuselt teise ametipostiga Ameerikas peale presidenti.

Valge Maja pressiesindaja Tony Snow ütles, et president George W. Bush on “ilmselgelt pettunud” alamkoja minekust opositsiooni kontrolli alla. Samas ütles Snow, et presidendi meelest ei ole väljakutsed muutunud. “Demokraatidel on nüüd vastutus aidata presidendil võita sõda ja hoida majandus kasvamas.”

Tõenäoliselt toob valimiskaotus vabariiklikus parteis kaasa olulisi juhtkonnamuutusi.

Lisaks kongressile valisid ameeriklased veel 36 osariigis pool kubernere ning hääletasid referendumitel. Virginia osariigis kiideti ülekaalukalt heaks osariigi põhiseaduse parandus, mis keelab osariigi võimudel tunnistamast teistes osariikides sõlmitud homoabielud. Samasugused seadused said heakskiidu Tennessee, Lõuna-Carolina ja Wisconsini osariikides. Lõuna-Dakota osariigi valijad lükkasid tagasi ettepaneku kehtestada osariigis täielik abordikeeld.

Vabariiklased pidid leppima ka kuue kuberneri koha kaotamisega. Demokraadid võtsid neilt üle Arkansase, Colorado, New Yorgi, Ohio, Marylandi ja Massachusettsi osariikide juhtimise. Seega kontrollivad demokraadid nüüd pisut üle pooltes osariikides täidesaatvat võimu.

Eri osariikides peeti veel rahvahääletusi tüveraku uuringute kohta, inglise keele kuulutamisest ametlikuks keeleks ja alampalga küsimustes. Lisaks valiti mitmes osariigis peaprokuröre ja kohtunikke.