110. kongressi koosseis on juba vahepealsel ajal endale valinud spiikri, fraktsioonide juhid ja komiteede liidrid, demokraatide värvikad parlamentaarsed liidrid on juba enne töö alustamist saanud tugeva kriitika osaliseks, teatab The Telegraph.

Esimest korda USA ajaloos on alamkoja ehk esindajatekoja spiikriks naine, Californiast pärit Nancy Pelosit peetakse kongressi üheks vasakpoolsemaks liikmeks.

Viimased 12 aastat on nii esindajatekoda kui senat olnud vabariiklaste kontrolli all.

Pelosit on rünnatud kolm päeva kestvate ennastupitavate pidustuste korraldamise eest, millega tähistatakse esimese naisspiikri ametisse asumist. 66-aastane Itaalia juurtega Pelosi on lubanud esimese 100 tunni jooksul läbi suruda kuus olulist seadust.

Lisaks oma itaalia päritolu tähistamisele vastuvõttudega Itaalia saatkonnas, katolikus kirikus ja Washingtoni Trninity ülikoolis korraldas ta veel 1000 dollari suuruse sissepääsutasuga rahakogumiskontserdi. Üritusele koguneb kogu Ameerika vasakpoolsete ja liberaalide koorekiht, kokku 3000 inimest, paljud neist meelelahutustööstuse esindajad.

Demokraadid on taganenud oma vahetult peale valimisi antud lubadusest kaasata vähemusse jäänud vabariiklasi seadusandlikusse protsessi ning kinnitavad nüüd, et ei kavatse vabariiklastel lasta teha oma seaduseparandusi ning vajadusel suruvad oma algatused jõuga läbi.

Demokraadid soovivad esimese asjana tõsta miinimumpalka, viia läbi “eetikareformi”, suurendada sotsiaalhoolekande süsteemi toetusi, kehtestada riiklike tudengilaenude süsteemi, asuda toetama tüveraku uuringuid ning edendada rohelise energia kasutust. Vabariiklased on hoiatanud, et kõigi oma plaanide teostamiseks peavad demokraadid varem või hiljem makse tõstma.