"Meie linn on võimsa ajalooga (Volgograd kandis nime 1961. aastani nime Staliningrad - toim) ja seda tuletatakse meile pidevalt meelde. Nüüd peame vastu hakkama ja edasi elama," rääkis Savitševa vene Delfile.

Tühjad bussid

Savitševa sõnul on täna paljud elanikud kodus. "See on loomulik reaktsioon juhtunule. Minu kolleegile Komsomolskaja Pravdast öeldi, et ühes täna hommikul sõitnud liinibussis oli vaid kaks reisijat. Kui on võimalik sõitmata asju ajada, siis seda ka tehakse, kuid mingit erilist paanikat linnas ei ole. Pigem on linn rahulik."

Ajakirjanik nägi juba eile, et politseinikud kontrollisid  ühistranspordis sõitnud suurte kottidega reisijaid. "Politsei on nähtav ja töötab kõrgendatud valmisolekus. Kuid kas antiterroristlikud ühendused ka tegelikult meid uute võimalike rünnakute eest kaitsta suudavad, ei oska öelda," rääkis Savitševa.

Küsimusele, miks toimusid rünnakud just Volgogradis, vastas Savitševa, et üheks põhjuseks on see, et linn asub Põhja-Kaukaasia lähistel ja seal elab palju eri rahvusest inimesi, ka tšetšeene. "Nad on hästi meie ühiskonda sulandunud ja neid ei võeta välismaalastena. Terroristidel on aga jällegi kerge sellisesse kirevasse massi sulanduda."

Eile Volgogradi vaksalis ja täna hommikul trollis toimunud enesetaputerroristide korraldatud plahvatused on nõudnud praeguse seisuga 29 inimelu.

Venemaal Volgogradis toimus esmaspäeva hommikul uus plahvatus trollibussis Dzeržinski rajoonis asuva turu lähedal. Venemaa tervishoiuministeeriumi ametlikel andmetel hukkus terroriakti tagajärjel 14 inimest.

Varem teatas tervishoiuministeerium kümnest hukkunust ja 28 vigastatust, vahendab Interfax. Volgogradi oblasti asekuberner teatas varem, et hukkus 15 ja sai vigastada umbes 23 inimest.

Kolme vigastatu seisundit hinnatakse äärmiselt raskeks, teatas Venemaa tervishoiuminister Veronika Skvortsova, kelle sõnul valmistuvad arstid mõnede patsientide Moskvasse transportimiseks.

Plahvatus toimus kell 8.23 kohaliku aja järgi elava liiklusega tänaval. Lõhkekeha võimsus vastas vähemalt neljale kilogrammile trotüülile, teatas Venemaa uurimiskomitee.

Paljud Volgogradi elanikud keelduvad linna ühistransporti kasutamast ja mitmed ettevõtted tõid töötajad tööle oma transpordiga.

Trollibussi lasi õhku meessoost enesetaputerrorist, kelle jäänused on viidud geneetilisse ekspertiisi, teatas uurimiskomitee esindaja Vladimir Markin.

"Plahvatus oli nii võimas, et troll purunes praktiliselt täielikult, sellest jäi alles ainult skelett. Andmed hukkunute ja kannatanute kohta võivad muutuda," ütles õiguskaitseorganite allikas Interfaxile.