Ajkas tegeldakse peamiselt boksiidi kaevandamise ja alumiiniumi tootmisega, millel on pea saja aastane traditsioon. Ettevõte Mal ehk Magyar Alumínium Zrt. (Ungari Alumiiniumi OÜ) rajati aastal 1993, varasemas süsteemis tegutsenud hiigelfirma privatiseerimise käigus.

Hoidlast välja voolanud aine on alumiiniumoksiidi tootmise jääkaine. Peamine probleem on aine kõrge leeliselisusega, mis on juba tekitanud looduskatastroofi Marcali jões, pH tase on seal üle 9. Marcali jões elavad kalad ja muud elusolendid on täielikult hukkunud. Sealt läheb häving edasi Rába jõkke, mille kaudu reostus jõudis Doonausse neljapäeval kella 12 paiku. Leelisetaset on püütud madaldada erinevate ainete jõkke laskmisega (väetis, kips, hapestav aine).

Kuigi aine on ka kergelt raadioaktiivne, ei ületa Ungari teaduste akadeemia spetsialistide andmetel raadioaktiivsus lubatud normi selles piirkonnas. Joogiveevarud ei ole ohustatud. Praegu uuritakse, kas üleujutatud ja reostatud majasid (üle 400), põlde ja muid elualasid on üldse võimalik taastada ja puhastada. Elanikud on praegu paigutatud lähialade koolidesse ja mujale.

Õnnetuspiirkonnas on surnud neli ja kadunud kolm inimest. Kaks inimest on eluohtlikult ning kuus raskelt vigastatud. Kokku on vigastatud 123 inimest.

Ungari on teavitanud olukorrast Euroopa Liitu, aga ei ole abi palunud, sest tegu ei ole looduskatastroofiga, vaid tööstusliku katastroofiga, mille kulud tuleb liikmesriikidel ja ettevõtetel ise kinni maksta. Ungari riik, erinevad ettevõtted ja heategevusorganisatsioonid on juba kohal oma abipakkumistega.