Kesksuvi oli Ukraina vägedele edukas. Nad suutsid saavutada kontrolli mitmete terroristidega käes olnud linnade üle. 27 juulil jõuti ka Donetskist 60. kilomeetri kaugusel idas asuvasse Šahtarskisse, kuid pärast ägedaid lahinguid pidid nad sealt vaid mõne päeva pärast taanduma.

Ahervaremed, maha põlenud autod ning hävitatud aiad on hääletud tunnistajad 2,5 kuu eest toimunule. Neli meest tassivad keldrist pangedega sütt, auto järelkäru on peaaegu täis. “Siin pole sellega midagi teha,” seletab Gennadi. Tema ema kodumajast on järel vaid vundament, paar seina ja maha põlenud külmkapp.

Kui töö tehtud, kutsub Valeri mind vaatama, milline tema kodu välja näeb. “Siin seisis tank, vot siin, siin teine ja siin BTR,” näitab ta vasakule ja paremale jalutades pikki auklikku agulitänavat. Mõlemale poole jäävad purustatud madalad eramud.

Pensionärist Valeri enda kodust pole peaaegu midagi järgi. “Siin asus köök, siin elutuba,” näitab ta söestunud kiviseintest moodustunud püramiidis ettevaatlikult ringi jalutades. Põrandad on täis klaasikilde, teravaid metallitükke ja kiviklibu, paar katusekonstruktsiooni rasket raudtala ähvardavad iga hetk kaela sadada.

“Kogu elu kogusime raha ja ehitasime endale kodu,” räägib Valeri, silmanurkades pisarad. “DNR küll räägib, et kaebab Ukraina kohtusse, et välja selgitada kus üks lasi ja kus teine, kes on süüdi.” Valeri ei usu, et sealt midagi tuleks, ta on kindel, et keegi teda ei aita.

Kui siin tänaval asusid Ukraina tankid, siis vaevalt, et nad ennast ise hävitama asusid. Pigem anti nende pihta kaugtuld separatistide poolt, kuid pihta said ka paljud elanike kodud.

Internetis on üleval ka video, kus korrusmaajade kõrvale paigutatud kahuritest separatistid tuld annavad ja tundsin sealt kindlalt ära Šahtarski keskväljaku. Just nende samade majade vahel kohtusin inimestega, kes veejärjekorras seisid. 

Miks Juri “Kusok” aga vastupidist väidab, on muidugi selge. DNRi eesmärk on nii Donbassi elanikele kui kogu maailmale selgeks teha, et nemad on kannatajad, keda fašistlik Ukraina koos lääne sõpradega ründab. Pole siis üllatav, et ta kaljukindlalt väitis, et Donetski lennujaamas nägi ta USA ja Saksa tanke ning et Donbassi lapsi tapavad naissnaiprid Baltkiumist.