"Täna oli Simferopoli keskväljak väga rahulik. Öösel liikus ringi kümmekond omakaitsetegelast ümber sõjaväeosa, päeval oli neid veidi rohkem. Neile korjatakse tänaval ka annetusi ja jagatakse süüa," rääkis Vares Delfile.

Reporteri sõnul ole ta näinud sel nädalal Simferopolis ühtegi meeleavaldust või rahvakogunemist. Inimesed elavad igapäevast elu, käivad tööl, poed ja kohvikud on lahti, ka tsirkus on avatud. "Paljudel autodel on küll küljes Georgi lindid või Vene lipud, märgata võib ka Vene numbrimärgiga sõjaväeautosid," rääkis Vares.

Kohalikud ootavad Varese sõnul pingsat olukorrale rahumeelset lahendust ning loodetakse, et sõjani olukord ei jõua. "Kohalikele ei meeldi, et meedias kõneldakse peksmistest ja tapmistest. Keegi siin ei sõdi, sõdurid ei räägi kohalikega ühtegi sõna."

Ukraina riigipea kohusetäitja ja ülemraada esimees Oleksandr Turtšõnov kirjutas alla ukaasile, millega tühistatakse Krimmi autonoomse vabariigi ülemnõukogu 2014. aasta 6. märtsi otsus ülekrimmilise referendumi korraldamise kohta.

Ukraina piirivalveteenistus on teatanud, et Vene sõjaväelased blokeerivad praegu kümmet Ukraina piirivalveobjekti Krimmis. Blokeeritud on Aasovi-Musta mere regionaalvalitsuse administratiivhoone, mida kontrollib umbes 50 relvastatud isikut ja kohalikku äärmuslast. Simferopoli piirivalvesalgas ja Kertši piirivalveosakonnas ning Kertši ja Sevastopoli merepiirivalvesalkades on igaühes pidevalt kuni 50 relvastatud isikut erivarustuses.

Krimmi ülemnõukogu spiiker Vladimir Konstantinov teatas täna Moskvas, et Venemaaga ühinemise referendumile kutsutakse eelkõige Vene vaatlejad ning neid, keda ei usaldata, ei kutsuta.

Venemaa föderatsiooninõukogu spiiker Valentina Matvijenko teatas, et kavatseb toetada Krimmi ühendamist Venemaaga. Samuti kinnitas ta, et Krimmi parlamendil on õigus referendum korraldada.

Eile hõivasid relvastatud mehed Simferopoli raadio ja televisiooni saatekeskuse, lülitasid välja Ukraina 5. kanali ja kanali 1+1 ning lülitasid sisse Vene kanali Rossija 24, teatas Ukraina raadioringhäälingu, raadiokommunikatsioonide ja televisiooni kontsern oma ametlikul veebilehel.