Ka see stseen on otsekui ajaloolisest filmist: tohutu kuivanud päevalillede väli, tähistaevas ja väike raadio BMP-tüüpi muuseumisoomukis, millest kantakse üle ukrainlaste tervitusi rindel olijatele. Raadiost kostvat häält summutavad pidevalt plahvatused ja automaadivalangud. Vaatamata sellele arutavad sõjaväelased raadiost kuuldut.

Ukraina vastupanu sümboli, Donetski rahvusvahelise lennuvälja juures on Ukraina sõjaväelaste positsioonid nimega Kozõr.

„Ärge küsige meilt Vene sõjaväelaste kohta lennuväljal. Meie arvestuste järgi hukkus seal umbes 1500 separatisti ja venemaalast. Terminali kõrval oli sadu laipu, keda me nägime iga päev oma positsioonidelt ja tulistasime, et peletada neist eemale rebaseid ja koeri. Kas te võite endale ette kujutada sellist hulka laipu?“ esitab retoorilise küsimuse Ukraina 93. brigaadi sõjaväelane Bogdan, kes lahkus diplomaatilisest teenistusest ja haaras automaadi.

Ta oli üks viimastest sõjaväelastest, kes Donetski lennuväljalt lahkusid. Koos temaga peavad nendel positsioonidel valvet endine traktorist „Obama“ ja ühe elektrikaupade firma direktor, hüüdnimega „Tšetšeen“.

Nad osalesid lennuvälja kaitsmises. Sõjaväelased räägivad, kuidas kustutasid tulekahjusid joogiveega, mida väga nappis, kuidas jäid ilma lähedastest sõpradest, kes kiiresti unustati hirmust surma ees.

„Parem on surra automaat käes kui töötada traktoristina okupeeritud riigis,“ ütles Obama eelmisel suvel rindele minnes.

Kõik rindel kohatud sõjaväelased kinnitavad, et Ukraina armeed formeeritakse ümber ning rinnet hoitakse ainult sõdivate patriootide ja tavaliste inimeste toetuste abil.

„Riik annab meile ainult relvad ja laskemoona. Mõnikord veel muuseumitehnikat,“ nendib Tšetšeen.

Kui algas sõjategevus, sai nende rood kümme soomukit. Kasutusele võtta õnnestus neist aga ainult üks, mis kohe rikki ei läinud. Ära parandada õnnestus kümnest vaid kaks.

„Pole mingeid tundeid – me oleme harjunud surma ja sõja rütmiga. Hirmutunde kaotasime kiiresti ja surmahirmust loobusime üldse,“ räägib Tšetšeen lennuvälja kaitsmisest.

„Piltlikult öeldes juhtus nii, et meie asjad jäid ühele positsioonile, aga meid saadeti mujale. Esimene kord saabusime lennuväljale lühikeste pükste ja maikadega. Ilma kuulivestideta, ilma relvadeta. Meid tõi sõjaväeveok, istusime presendi all haagises. Nägime, kuidas lähedale kukkusid miinid, aga jäime ellu,“ räägib mees.

Obama jutustab, et mõistis sõjas, kui tühine asi on raha. Sõjas on selle väärtus võrdne tualettpaberi omaga, mistõttu palusid sõjaväelased, et nende palk antakse perekondadele.

Obama ja Tšetšeen veetsid lennuväljal ja selle ümbruses seitse kuud.

„Jah, seal oli raske. Me rääkisime palju oma kaplanitega,“ ütleb Tšetšeen. Separatistid tulistasid praktiliselt vahet pidamata – 40 minutit pommitamist ja 20 minutit laskemoonavaru täiendamist. 40 minutit olid lennuvälja kaitsjad varjendis, 20 minuti jooksul jõudsid välja minna, tankida diiselgeneraatorit kütusega, juua teed, mängida mingit mängu.

Ukraina sõjaväelaste sõnul mõistsid nad kiiresti, kellega neil tegu on.

„Alguses me märkasime, et hakkasid sõitma tankid T-72, mida Ukrainal ei olnud. Siis me mõistsime, et meie vastu sõdib katsap'ide (suurvenelaste) armee. Varsti nägime me ka esimesi tapetud venemaalasi, Vene armee laigulises vormis,“ räägib Tšetšeen.

Küsimusele, keda nad nägid vastase positsioonidel lennuväljal, vastasid sõjaväelased, et seal olid venelased, krigiisid ja tšetšeenid. „Mõnikord me kuulsime, kui karjuti „Allahu akbar“,“ märgib Tšetšeen.

„Saate aru, me tulistasime koeri, et peletada neid surnud venelaste ja separatistide kallalt, kelle laibad vedelesid lennuvälja juurdepääsuteedel,“ räägivad ukrainlased.

Sõjaväelaste arvestuste järgi tapeti lennuväljal kogu selle aja jooksul üle 1500 separatisti ja Vene sõjaväelase, samas kui hukkus vaid 96 ukrainlast. „Nad teatasid ja teatavad, et lennuväljal tapeti üle 3000 ukrainlase. Ütlen ainult, et ma olin seal, nägin kõike. Seda võivad kinnitada ka teised sõjaväelased,“ sõnab Bogdan.

Rääkides vangi langenud ukrainlastest, jutustab Bogdan ühest juhtumist: „Üks sõjaväelane meie brigaadist langes lähivõitluses terminalis vangi. Ta viidi sellisesse kohta, mida oli meie positsioonidelt hästi näha. Igal ööl töödeldi tema laipa millegagi, võibolla fosforiga, et ta pimedas helendaks. Sellised on need slaavlased.“

Öise jutuajamise katkestab tankimootori mürin. „Oo, täna öösel algab etendus varem,“ kommenteerivad Obama ja Tšetšeen. „Igal öösel tuliseb separatistide tank mitu korda lähedalasuvaid puid.“