“Kuskil ei ole näha naeratavaid nägusid, linn on täiesti vaikne, isegi linnud ei laula,“ kirjeldas kevadist Varssavit Delfi reporter Andres Putting.

Teel presidendilossi juurde müüakse igal pool kioskites lilli ja küünlaid ning presidendilossi esine väljak on äärest-ääreni täis läidetud küünlaid. “Kell kümme hommikul liigub presidendilossi poole sadu inimesi, kõikidel lilled käes, kus tuhanded inimesed juba ees on,” rääkis Delfi reporter, et terve linn on leinas.

Küünlaid on nii palju, et mõned on vahepeal ümber läinud ja paar lillekuhja süüdanud, mida tuletõrjujad siis kustutavad.  Nüüdseks on tehtud kord, kus inimesed annavad süüdatud küünlad sõdurite kätte, kes need siis väljakule paigutavad.

Välja on antud ka ajalehe must-valge tasuta erinumber, mida paljud inimesed püstijalu loevad.

“Kohalik taksojuht ütles, et surmas on president rahvale rohkem südamesse läinud, kui ta elus olles oli,” rääkis reporter. Kuigi lennuõnnetus, milles hukkus suur osa Poola eliidist,  juhtus Katõni 70.aastapäeva tähistamise ajal, ei usu inimesed vandenõuteooriaid.

“Tegu oli inimliku eksitusega,“  sõnas kebabimüüja Marian. Temaga nõustus presidendilossi juures istunud muusik Marek, kes loodab, et võib-olla aitab suurõnnetus hoopis kaasa Poola ja Venemaa suhete värskendamisele. “Rahva hing on mõneks ajaks katki,” rääkis Marek.