Naistel oli vöö ümber lõhkeainevöö, milles oli erinevatel hinnangutel üks-kaks kilogrammi trotüüli ning ohtralt naelu ja kruvisid. Esimene plahvatus leidis aset, kui rong avas uksed, teine uste sulgemise ajal.

Komisjoni esindaja Vladimir Markin lausus, et hetkel tegeletakse terroristide jäänuste tuvastamisega. Ta avaldas kahetsust, et Venemaal pole siiamaani läinud läbi üleskutse kõigi elanike sõrmejälgede kogumiseks.

„Kui meil oleks kõigi elanike sõrmejäljed, oleksime praegu juba teadnud, kes on plahvatuste taga," ütles komisjoni esindaja ajakirjanikele. Millise terrorirühmitusega võib tegu olla ja mis eesmärkidel plahvatused aset leidsid, seda ei osanud mees öelda.

Plahvatused toimusid metroovagunites, milles on arvestades antud jaama ülesehitust tavaliselt kõige rohkem inimesi. Lisaks tuleb veel arvestada, et tegu oli liikluse absoluutse tipptunniga.

Hetkel käivad nii Ljubjanka kui ka Park Kulturõ jaamades puhastustööd. Jaamad on liikluseks suletud, miilits juhendab inimesi teisi liine kasutama. Õhkkond on Moskvas ebatavaliselt vaikne, inimesed liiguvad tänaval tavalisest harvemini.

Delfi korrespondendi sõnul on osad tänavad liikluseks suletud, et hoida teid lahti kiirabi vabamaks liikumiseks. Osa haavatuid viidi sündmuskohalt minema helikopteritega.

Hommikusel tipptunnil toimunud kahes plahvatuses hukkus vähemalt 38 inimest, kannatada saanute arv on 73, teistel andmetel 65 inimest.

Eriolukordadeministeeriumi juhi Sergei Šoigu sõnul viibib haiglastes kokku 54 inimest. Erioperatsioonidesse on kaasatud 342 ministeeriumi struktuurides töötavat inimest, 100 tehnikaühikut ja kaks helikopterit.

FSB juht Aleksandr Bortnikov ütles ITAR-TASSile, et pommides oli kasutatud heksogeeni. Park Kulturõ jaamas moodustas plahvatuse võimsus 1,5-2 ja Lubjankal 4 kilogrammi trotüüli ekvivalendis.

President Dmitri Medvedevi juures toimunud erakorralisel istungil otsustati kuulutada teisipäev, 30. märts ülevenemaaliseks leinapäevaks.

Hinnanguliselt 15 miljoni elanikuga Moskva metroo avati 1935. aastal. Selle 300
kilomeetrile veninud 12 liini oma 180 jaamaga teenindavad päevas kuni
9,55 miljonit reisijat. Tegu on reisijate arvult maailma suuruselt
teise metrooga.

="288">