St. Pauli katedraali ümbruses on raske eristada, et kas turistide saginat on tavapärasest rohkem või vähem, sest tegu on Londoni ühe olulisema vaatamisväärsusega. Ometi on seal näha mitmeid selgeid märke, et peatselt on toimumas sündmus, mille tähendus jäädvustatakse maailma ajalukku.

Kolmapäeva hommikul algab Briti ajaloo ainsa ja äärmiselt vastuolulise peaministri Margaret Thatcheri ärasaatmistsermoonia, kuhu oodatakse külla kümneid riigijuhte ning Thatcheri valitsemisajal maailmas mõjukaid otsuseid teinud poliitikuid.

Thatcher oli Suurbritannia peaminister 1979-1990.

Esmaspäeva varahommikul kl 4.45 ärasaatmistseremoonia peaproov läks korraldajate sõnul "väga hästi". Varavalges toimunud ettevalmistust olid vaaatmas sajad inimesed, kel õnnestus kuulata üle linna kõlanud Chopini, Beethoveni ja Mendelssohni teoseid.

Tseremoonia peakorraldaja on major Andrew Chatburn, kes vastutas ka kuninganna ema matuste ning prints Williami ja Kate´i lauluatuse eest. Tema sõnul on kolmapäeval kõige olulisem ajastus.

"Me õppisime täna hommikul väga olulisi detaile, et ajastus toimiks," ütles Chatburn London Evening Standardile.

Teiste hulgas oli kirst täna kahe venna, Nick ja Bill Motti, õlgadel, kui viidi läbi ärasaatmistseremoonia proov. Vennad on tuntud selle poolest, et nad olid Wales´i kaardiväelastena Thatcherile palju kiitust ning kriitikat toonud Falklandi sõjas.

Täna õhtul, mil ärasaatmiseni on jäänud üle ööpäeva, ehitasid töömehed katedraali ette BBCi stuudiomajakest, tänavate äärde oli toodud sadade meetrite jagu teepiirdeid, politsei tiirutas mitmes suunas, naabruses olevate majade rõdudele ning katustele olid rajatud telekaameraalused.

Londoni keskel asuva St. Pauli katedraali ümbruses olevad kohvikud, restoranid, bürood ja kaubanduskeskused elasid oma igapäveast elu. Kolmapäeval kl 9st on katedraali ümbrus maailma keskpunktiks, mil viimsele teekonnale saadetakse Raudne Leedi, 20. sajandi ajaloo üks olulisemaid naisi.

Vaata videot:

Vaata galeriid: