Esiteks paluksin mängida oraaklit – kas britid lahkuvad euroliidust või mitte?

Usun, et kaine mõistus võidab emotsioonid ja Brexitit siiski ei tule. Me peaksime vaatama tulevikku ja barjääre eemaldama, mitte neid juurde ehitama.

Kuidas mõjutaks Brexit Monese töökorraldust? Tähendab see ümberkolimise vajadust? Olete jõudnud mõelda, mil määral muutuks teile isiklikult Londonis töötamine keerulisemaks?

Brexit mõjutaks Monese töökorraldust kindlasti kuna muutub raskemaks tiimi rahvusvahelise talendi leidmine, ning juba praegu on Londoni tehnoloogiasektoris inimestest suur puudus. Brexit lisaks meile ka märkimisväärset koormust regulatsiooni osas kuna õigus osutada finantsteenuseid teistes EU riikide oleks keerulisem. Peakontori kolimist me koheselt ette ei võtaks kuid meie Eestis asuva filiaali osatähtsus kindlasti kasvaks tublisti. Minu lähedastel Brexit Londonis töötamist oluliselt keerukamaks ei muudaks, kuid sellel oleks suur mõju eelkõige nendele inimestele, kes peale Brexitit plaanivad EU-st Suurbritanniasse tööle või elama asuda.

Milline mõju oleks UK lahkumisel Briti finantssektorile laiemalt?

On kristallselge, et nii finantssektor kui ka ettevõtlus laiemalt kannataksid kolossaalseid kahjusid ning Suurbritannia kaotaks suuresti oma positsiooni Euroopa finantskeskusena.

Veel laiemalt - kes oleksid euroliidust lahkumise korral majanduslikus mõttes suurimad kaotajad?

Suurbritannia finantssektor oleks suurim kaotaja, ning samuti kannataksid väiksemad seotud finantskeskused nagu Iirimaa, Malta, Luksemburg ja Küpros.

Kellel oleks lootust sellest võita? Näiteks – kes võiks üle võtta Londoni pankade rolli finantskeskusena?

Londoni rolli langusest finantskeskusena võidaksid pikaajalisemalt teised euroala tugevamad riigid, kuid see toob kahjuks kaasa üldise killustatuse ning viib meid arengus aastakümneid tagasi.