Balti tuumajaama peadirektor Sergei Butšelnikov lisas: „Kuigi ilmselt ka Eesti kodanikud võiksid – me võtame selle arutlusele. Me kavatseme niikuinii 49 protsenti tegevusest välja müüa, sealhulgas välismaalastele. Nii et las inimesed pöörduvad direktsiooni poole, seal vaatame.“

Butšelnikovi sõnul on tuumajaama ehituse praeguses järgus tööliste keskmine palk 31 000 rubla (740 eurot). „See on neljanda järgu töölise eelarveline põhipalk. Töönormi ületamise puhul ja kõrgema kvalifikatsiooniga tööjõu puhul on palk suurem. Kui soojusmontaažitöödele kutsutakse kõrgeklassilised keevitajad, sest keevitada tuleb väga suurt vastutust nõudvaid liitekohti, ulatub palk 70 000-100 000 rublani (1670-2390 euroni). Inimesed läbivad spetsiaalse atesteerimise, teevad proovikeevised, mida uuritakse üksikasjaliselt. Nii et tööle pääsemine on väga keeruline.“

Välismaalane peab maksudeks ära andma 40 protsenti palgast, Venemaa kodanik ainult 13 protsenti. „Kes siia sellistel tingimustel sõidab?“ naerab peamise objektil töötava ehitusettevõtte, Nižni Novgorodi firma NIAEP Balti filiaali peainsener Pavel Vlassov.

Butšelnikov tuletab sellega seoses meelde vene kaasmaalaste kodumaale naasmise programmi, milles on Kaliningradi oblast kõige edukam. Sinna on elama asunud 7500 perekonda. Venemaa kodakondsuse saab kõrge kvalifikatsiooniga spetsialist kahe kuuga.

Vlassenko sõnul ollakse huvitatud Kaliningradi oblasti oma tööjõu maksimaalsest kasutamisest, seda on ehitusel 75 protsenti töölistest. Jutt käib aga peamiselt pinnase- ja betoonitöödest, kus kõrget kvalifikatsiooni ei vajata. Spetsialiste pole aga väikeses Kaliningradi oblastis kuigi palju võtta.

Külaskäiku ehitatavasse Balti tuumelektrijaama toetas Vene-Balti meediakeskus.