Balti tuumaelektrijaam kerkib Kaliningradi lähedale. Vajadus selle järele tekkis siis, kui otsustati sulgeda Ignalina tuumajaam Leedus, kust Kaliningradi oblast oma elektrienergia sai. Oma rolli mängis ka oblasti eraldatus ülejäänud Venemaast, mille tõttu on olemas oht, et ootamatute olukordade puhul võidakse seal ilma elektrita jääda.

Enne otsust tuumajaam just sellesse kohta ehitada viidi läbi mitmeid uuringuid – uuriti murrangute olemasolu maapinnas, skaneeriti maad, uuriti rahvastiku tihedust ning sanitaar-ökoloogilisi norme, rääkis kontserni Rosenergoatom filiaali direktor Jevgeni Vlassenko. Valiti välja vähem asustatud paik, võttes arvesse tehnilisi vajadusi – veekogu peab olema lähedal. Vaadati läbi ka vanad Preisi arhiivid, et teha kindlaks, kas kunagi pole ette tulnud maavärinaid või ülimalt külmi talvi. Eksperthinnanguid oli kokku umbes 200.

Vene tuumajaamade järelevalveorgan Rostehnadzor andis litsentsi tuumajaama ehitamiseks ja kasutuselevõtuks 17. novembril ning nüüd on täielik õigus põhilise ehitustegevuse juurde asuda, ütles Balti tuumajaama direktsiooni kapitaalehituse direktori asetäitja Aleksandr Guljajev. Kõik enne seda toimunu oli ettevalmistav periood.

Hooned ehitatakse monoliitsest raudbetoonist. Armatuuritsehhi ehitusest on valmis 85 protsenti ja tsehh kavatsetakse tööle panna jaanuaris.

Guljajev näitas ka valmis olevat metalliladu. Seda hakatakse varustama raudteed pidi, mille jaoks ehitatakse 13 kilomeetrit uusi rööpaid.

Vlassenko sõnul on tuumajaama projekteerimiseks ja ehituseks ette nähtud üle viie miljardi rubla (120 miljonit eurot), 15 miljardit rubla (360 miljonit eurot) on planeeritud seadmete soetamiseks. Seadmed tuuakse kohale mööda Nemunase jõge ja raudteed.

Ehitusel, sealhulgas juurdepääsuteede ehitusel, töötab kolmes vahetuses 500-550 inimest, ehituse kõrghetkel, milleks on planeeritud 2014. aasta, töötab objektil 5500 inimest.

Ehitus toimub Kaliningradi oblasti Nemani linna lähedal. Linna on juba ehitatud 100 korteriga elumaja ning kavas on ehitada terve mikrorajoon tuumajaama töötajatele ja nende perekonnaliikmetele.

Balti tuumaelektrijaam hakkab koosnema kahest reaktorist koguvõimsusega 2,3 gigavatti. Esimene reaktor peaks käiku minema 2016. ja teine 2018. aastal.

Balti tuumajaamas tööle hakkavaid reaktoreid peetakse väidetavalt kõige turvalisemateks.

Tuumajaama arvestuslik tööiga on 50 aastat.

Külaskäiku ehitatavasse Balti tuumaelektrijaama toetas Vene-Balti meediakeskus.