Üle 40-kraadises kuumuses tuleb presidendi häälekatel toetajatel oodata veel tunde, enne kui konverentsikeskuse uksed avanenevad ning õhukonditsioneeritud jahedusse pääseb. Lisaks kuumusele on õhus ka palju pinget, sest Trumpi tänaõhtune ülesastumine Arizona osariigi pealinnas on tema esimene sellise mastaabiga avalik üritus pärast Charlottesville’i sündmusi.

Mäletatavasti marssisid Charlottesville’is paremäärmuslased, valgete ülemvõimu õhutajad Robert E Lee ausamba juures ning üks osalistest sõitis autoga vastuprotestil osalenud inimeste sekka ning tappis ühe osalenu.

Trump nimetas Charlottesville’is juhtunut “mõlema osapoole süüks” ning sai seetõttu tohutu kriitika osaliseks. Tänase Phoenixi ülesastumise tuules toimub üle linna mitmeid nii Trumpi vastaseid kui ka Trumpi pooldavaid meeleavaldusi. Kohalikud linnavõimud ning politsei pelgavad, et meeleavaldused võivad üle kasvada mässuks ning seis võib minna vägivaldseks. Konverentsikeskuse lähedale oodatakse tänavatele tuhandeid inimesi. Phoenixi linnapea Greg Stanton (demokraat) tegi presidendile ettepaneku lükata tänane esinemine julgeolekukaalutlustel edasi, kuid sai eitava vastuse.

Arizona osariik hääletas mullustel valimistel küll Trumpi poolt, kuid tegelikkuses ei ole seis osariigis Trumpi jaoks kuidagi soodus. Mõlemad Arizona osariigi senaatorid - nii John McCain kui Jeff Flake - on küll vabariiklased, kuid senatis ühed häälekamad Trumpi kriitikud.

Lisaks kütab kirgi ka Trumpi tõenäoline otsus anda armu kohalikule kurikuulsale Maricopa maakonna šerifile Joe Arpaiole, kes mõisteti süüdi rassilist profileerimist keelava kohtukorralduse täitmata jätmise eest. Arpaio erilise “huvi” pälvisid ladinaameeriklased, kelle seast otsiti järjepidealt illegaale. Trump hindab Arpaiot kõrgelt, muuhulgas oli endine šerif üks häälekamaid Trumpi toetajaid radikaalse immigratsiooniplaani osas.