Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on see arv umbes kaks korda suurem kui igal aastal registreeritud raskete gripihaiguste arv, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Verstapost tuleb ajal, kui paljud rängalt kannatada saanud riigid leevendavad varasemalt seatud piiranguid, tehes samal ajal ulatuslikke muudatusi töö- ja ühiskondlikus elus, mis võivad kesta aasta või rohkem, kuni vaktsiin on saadaval.

Mõnes riigis on nakkuskordaja taas tõusu teel, mille tõttu ametivõimud peavad osaliselt tavaellu naasmise peatama. Ekspertide sõnul võivad karantiinid mitmel pool maailmas lähikuudel ja 2021. aastal korduda.

Põhja-Ameerikas, Ladina-Ameerikas ja Euroopas on kõigis tuvastatud umbes 25% juhtudest, Aasias ja Lähis-Idas vastavalt umbes 11% ja 9%, selgub Reutersi andmetest, mis toetub riikide ametlikule statistikale.

Hoolimata ulatuslikest piirangutest on haigusega seoses on oma elu jätnud üle 497 000 inimese - umbes sama palju kui igal aastal gripiviiruse tagajärjel.

Uudse koroonaviiruse esimesed juhtumid kinnitati ametlikult Hiinas Wuhani linnas 10. jaanuaril, enne kui nakkus- ja surmajuhtumid levisid Euroopasse, seejärel Ameerika Ühendriikidesse ja hiljem Venemaale.

Üleilmne pandeemia on jõudnud uude faasi, kus India ja Brasiilia diagnoosivad päevas üle 10 000 haigusjuhtumi, mis esitab nende riikide tervishoiusüsteemidele suure väljakutse.

Viimase kahe riigi arvele läheb üle kolmandiku möödunud nädala uutest juhtumitest. Brasiilia teatas 19. juunil rekordilisest 54 700 uuest nakatunust. Mõnede teadlaste sõnul võib Ladina-Ameerika surmajuhtumite arv oktoobriks üle 380 000 tõusta, jõudes sel nädalal umbes 100 000-ni.

Haigusjuhtude koguarv kasvas viimase nädala jooksul 1–2% päevas, märtsis üle 10%.

Mitmetes riikides, sealhulgas Hiinas, Uus-Meremaal ja Austraalias, on viimase kuu jooksul esinenud uusi haiguspuhanguid, vaatamata kohaliku leviku eelnevale kontrolli alla saamisele.

Pekingis, kus sajad uued juhtumeid on seotud sealse suure turuga, on testimisvõimekus tõusnud 300 000-ni päevas.

USA-s, mis on rängimalt mõjutatud riik maailmas, on nakatunute koguarv jõudnud enam kui 2,5 miljonini. Riigil õnnestus viiruse levikut mais pidurdada, kuid viimastel nädalatel on arvud taas tõusu teel, sest viirus on jõudnud maapiirkondadesse ja muudesse kohtadesse, kus seda varem ei täheldatud.

Mõnedes riikides, kus testimisvõimalused on piiratud, kajastavad haigusjuhtude ametlikud arvud vaid väikest osa kõigist nakatumistest. Ligikaudu pooled diagnoositud nakatunutest maailmas on teadaolevalt terveks saanud.