President Oscar Ariasi arvates on nüüd ülim aeg tunnustada Taiwani asemel Hiina riiki, kirjutavad YLE ja Helsingin Sanomat.

Otsus on Taiwani jaoks tähelepanuväärne tagasilöök. Seni luges Costa Rica Taiwani „ametlikuks” Hiinaks.

„Nüüd oli õige aeg teha see otsus. Hiina on realiteet, mida me ei saa enam tähelepanuta jätta,” ütles Arias kolmapäeval.

Taiwan kaebas Costa Rica otsuse peale otsekohe ning teatas, et igasugune koostöö riikide vahel külmutatakse. Taiwani välisminister süüdistas Costa Rica presidenti Oscar Ariast demokraatliku ja rahumeelse Taiwani hülgamises isevalitsejaliku Hiina kasuks. Nüüd tunnustab Taiwani Hiina ainsa ametliku esindajana veel 24 riiki, samal ajal kui üle 140 riigil on diplomaatilised suhted Pekingiga. Suur osa Taiwanit tunnustavatest riikidest on väikesed ja vaesed Ladina-Ameerika, Vaikse ookeani ja Aafrika riigid, millele Taiwan on andnud majandusabi vastutasuks tunnustamise eest.

Hiina jagati kaheks 1949. aastal, kui mandri-Hiinas tulid võimule kommunistid ning endine valitsus põgenes Taiwani saarele. Hiina peab Taiwani enda mässuliseks piirkonnaks ning tahab seda ülejäänud Hiinaga liita.