Noored palverändurid hakkasid Copacabana rannale kogunema juba tunde enne paavsti saabumist, vahendab BBC News.

„Mulle on alati räägitud, et carioca'dele (Rios sündinud inimestele) ei meeldi külm ega vihm. Aga teie näitate, et teie usk on tugevam. Hästi tehtud!“ ütles paavst oma pöördumise alguses.

Olümpiadelegatsioone meenutavad inimgrupid kogunesid oma riikide lippude alla ning paljudel olid seljas noortepäevade seljakotid.

Liivarannale olid üles pandud suured ekraanid ja ka vihm lakkas enne ürituse algust.

Varem päeval õnnistas paavst sisse uue altari väikeses kirikus Rio de Janeiro Varginha agulis, mis on osa suuremast Manguinhosi favelast.

Turvameetmed olid favelas karmid. Õhus patrullisid helikopterid ning näha oli snaipereid.

Brasiilia valitsus on teinud favelade rahumeelseks muutmise üheks oma peamiseks prioriteediks. Seni on nendes valitsenud vaesus, kuritegevus ja narkootikumid. Faveladesse, sealhulgas Varginhasse, on saadetud raskelt relvastatud politseiüksused kurjategijate ja narkodiilerite tegevuse lõpetamiseks. Ametlike hinnangute järgi elab üle 20 protsendi Rio elanikest favelades.

Paavst, kes on öelnud, et kirik peaks olema vaeste jaoks ja kes külastas Buenos Airese peapiiskopina regulaarselt linna vaesemaid piirkondi, palus eraldi, et favela külastamine lülitataks tema visiidi programmi.

Kohalike sõnul on valitsuse poliitika, mis kujutab endast suure hulga politseinike saatmist faveladesse, viinud mõningal määral nende rahumeelsemateks muutumise suunas, kuid mitte piisavalt.

Päev varem ütles paavst, et tähtis on võidelda narkootikumide kuritarvitamise juurtega, mitte kaaluda nende legaliseerimist.

Missal Nossa Senhora da Conceição Aparecida rahvuslikus pühamus hoiatas paavst kümneid tuhandeid usklikke mööduvate iidolite – raha, võimu ja naudingu eest.

„Kui palju on surmaga kaubitsejaid, kes järgivad võimu ja raha loogikat iga hinna eest,“ ütles paavst.

Colombia, Boliivia ja Ecuadori riigijuhid ning teised on rääkinud pehmemate seisukohtade võtmisest narkopoliitikas. Uruguay kongress hääletab järgmisel nädalal marihuaana müügi dekriminaliseerimise projekti üle.