Air France’i lend AF002 92 reisijaga pardal sööstis Pariisi Charles de Gaulle’i lennuväljalt õhku kell 10.47 (11.47 Eesti aja järgi) ja peaks maanduma 235 minutit hiljem New Yorgi John F. Kennedy lennuväljal. Concorde lendab helikiirusest kaks korda kiiremini.

British Airways, kes maailmas prantslaste kõrval ainsana kaks korda helikiirusest kiiremini lendavaid Concorde’e kasutab, lähetas oma lennuki teele 57 minutit hiljem Londoni Heathrow lennuväljalt. Pardal on peaasjalikult Briti äriliidrid ja kuulsused.

Regulaarset lennuliiklust üle Atlandi alustatakse reedel.

“Ma ütlesin alati, et kui tehnilised lahendused on paigas, lendab Concorde taas,” kuulutas Air France’i esimees Jean-Cyril Spinetta, kes istus Pariisis lennukisse koos Prantsuse transpordiministri Jean-Claude Gayssot’ga.

Mõlemale lennukile on New Yorgis vastu lubanud tulla linnapea Rudolph Giuliani. “Tere tulemast, Concorde. Me tundsime sinust puudust,” ütles linnapea oma avalduses.

Ülehelikiirusel lendav Concorde, mida on ikka peetud rikaste ja mugavust armastavate reisijate lennukiks, startis esmakordselt 25 aastat tagasi. Lennukid võeti liinilt pärast lennuõnnetust Pariisi lähedal möödunud aasta 25. juulil, milles hukkus 113 inimest.

Mõlemad lennufirmad kinnitavad, et Concorde’id on varasemast turvalisemad ja nende naasmine annab tõuke kogu lennundustööstusele, millele mõjusid rängalt 11. septembri terrorirünnakuid New Yorgis ja Washingtonis.

Concorde’i ajaloo esimese lennuõnnetuse põhjustas stardirajal lennukirehvi tunginud ja selle purustanud metallitükk. Lõhkenud rehvi tükid lõid augu kütusepaaki ja lekkiv kütus süttis.

Nüüd on lennuki kütusepaagid kaetud kuulikindla kaitsekihiga ja rehvidki on muudetud vastupidavamaks.

“Asjad käivad oma harilikku rada. See on terroristidele parim vastus,” ütles Briti transpordiministri abi John Spellar Heathrow’l lennukisse istudes. “Me ei tohi lasta häirida oma elulaadi ja maailma majandust.”

Briti peaminister Tony Blair sõidab kolmapäeval Concorde’i erilennuga Washingtoni, et kohtuda USA presidendi George W. Bushiga ja arutada terrorismivastast sõda.