Venelased andsid aga 2011. aasta septembri lõpus CIA-le põhimõtteliselt sama informatsiooni, mida andsid märtsis FBI-le, teatas USA valitsusametnik CNN-ile. Allika sõnul oli tegemist CIA-le saadetud hoiatuskirjaga.

USA õiguskaitseorganite ametnik ütles CNN-ile, et CIA teadis, et FBI on Tsarnajevit uurinud ja luurekogukonnale paistis sellest piisavat.

FBI lõpetas oma juurdluse 2011. aasta juunis.

CIA taotlusel lisati Tsarnajevi nimi potentsiaalsete terroristide andmebaasi TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment), mida haldab USA rahvuslik terrorismivastane keskus.

Venelaste edastatud informatsioon sisaldas kahte võimalikku sünnikuupäeva ning nime ja võimalikku nime varianti, lisas luureametnik.

Venemaa poolt edastatud informatsiooni hulka vaadatakse praegu kriitilise pilguga üle, et teha kindlaks, kas USA valitsus jättis kahe silma vahele signaalid mehe kohta, keda kirjeldati välja kujuneva džihadistina, kes võis olla välismaal veelgi rohkem radikaliseerunud.

„Meil oli lihtsalt noor inimene, kes käis Venemaal, Tšetšeenias, kes lasi Bostonis inimesi õhku. Ta ei jäänud sinna, kus ta käis, vaid õppis seal midagi ja tuli tagasi sooviga tappa inimesi,“ ütles USA riigisekretär John Kerry teisipäeval.

FBI uuris Tsarnajevit venelastelt saadud esialgse informatsiooni põhjal ja otsustas, et ta ei ole ohtlik.

USA kõrge riigiametnik, kellel on asja kohta esmane informatsioon, ütles, et Venemaaga oli probleem see, et esialgne informatsioon oli äärmiselt napp.

Venelased uskusid, et Tsarnajev radikaliseerub.

„Ei olnud detaile, näiteid, ühtegi niidiotsa, millest kinni hakata,“ ütles allikas. „Informatsiooni üsna kergekaalulise iseloomu tõttu ei pöördunud me nende poole ega palunud rohkem rääkida. Rohkem ühendust ei võetud.“

Ametnike sõnul läks FBI oma juurdlusega nii kaugele, kui napp informatsioon lubas.

„Ma arvan, et me tegime kõik, mis on meie seaduslike volitustega lubatud, et seda isikut uurida. Kui kõik oli öeldud ja tehtud, polnud midagi, mis oleks seostanud teda terrorismiga,“ ütles õiguskaitseorganite ametnik.

USA ei tea endiselt kõike. Kõrge riigiametniku sõnul teab USA luurekogukond, sealhulgas FBI, hästi, et Venemaa julgeolekuteenistus jälgib islamivõitlejate veebilehti.

„Me teame, et venelased pidid midagi nägema, et nende väidetega välja tulla,“ ütles USA ametnik.

Venelased ei ole USA-le öelnud, kas nad jälgisid Tamerlani, kui ta 2012. aastal kuus kuud Venemaal veetis, kuid ameeriklastel pole kahtlust, et tal hoiti silma peal.

Kui nad seda aga tegid, ei võtnud nad aga kunagi FBI-ga uuesti ühendust ega rääkinud sellest ega andnud Tsarnajevi kohta mingit lisainformatsiooni.

Kui venelased informatsiooni kinni hoidsid, ei oleks see üllatav, ütles luureprotseduuride ja informatsiooni liikumisega kursis olev ametnik.

USA ja Vene luureametnike vahel on endiselt palju kahtlustamist, teatas allikas.