Kohtumine saab olema esimene ametlik tippkohtumine Trumpi ja Putini vahel. Varem on nad kohtunud konverentside raames.

Trump on näidanud kalduvust neljasilmakohtumistele ka varem. Näiteks Põhja-Korea juhi Kim Jong-uniga veetis Trump kõigepealt tund aega ainult tõlkide juuresolekul.

Allika sõnul tahab Trump aega Putiniga juhtide vaheliste suhete loomiseks.

Enne kohtumist Kimiga väljendasid mõned USA ametnikud muret kohtumise üle, kus ühtki abi juures ei viibi. Ilma ametlike märkmete tegijate või muude tunnistajateta puuduvad neljasilmakohtumistel igasugused ametlikud protokollid, mistõttu on keeruline hiljem kindlaks teha, millistele kokkulepeteni jõuti. Putin on tuntud kui kaval läbirääkija, kes võib mõnede ametnike sõnul sellist kohtumist ära kasutada Trumpilt järeleandmiste väljameelitamiseks.

Trumpi ja Putini esimesel kohtumisel G20 tippkohtumise ajal aasta tagasi Hamburgis viibis ainsana juures USA tollane välisminister Rex Tillerson, kui mitte arvestada tõlki. Kohtumine venis nii pikaks, et sisse saadeti esileedi Melania Trump, kes pidi selle katkestama.

Teise vestluse ajal sama tippkohtumise õhtusöögil ei olnud Trumpil kaasas oma vene keele tõlki ja ta kasutas Putini tõlgi abi. Räägiti tund aega ilma abide juuresolekuta, teatasid ametnikud hiljem. Valge Maja pisendas kohtumise tähtsust, kuid eksperdid väljendasid muret, et kohtumisest ei jäänud USA poolele mingit ametlikku jälge.

Trump on öelnud oma abidele, et tahab, et tippkohtumine Helsingis jätaks monumentaalse mulje USA ja Venemaa juhtide varasemate tippkohtumiste stiilis. Helsingi valiti osaliselt selleks, et anda kohtumisele ajaloolist kaalu, teatasid allikad. Helsingis on varem kohtunud George H.W. Bush ja Nõukogude Liidu juht Mihhail Gorbatšov ning Bill Clinton ja Boriss Jeltsin.

Trumpi kriitikud hoiatavad ülemäära sõbraliku kohtumise eest Putiniga, eriti ajal, kui Trump peab kaubanduslahinguid USA pikaaegsete liitlastega.