Telekanal CNN toob välja viis asja, mida Islamiriigi tegudest järeldada võib.

1. Islamiriik ei hooli teiste pahameelest

Pole teada, kas Islamiriigi juhid lasevad ennast häirida teiste hukkamõistust ja pahameelest.

ISIS ei hooli eriti reaktsioonidest, mida ta saab araabia või välisriikide valitsustelt,“ ütles Beirutis baseeruv Lähis-Ida analüütik Rami Khouri. „Nad on missioonil oma barbaarse teo kordasaatmiseks.“

2. Islamiriik loobus oma tähtsaimast vahetuskaubast

Mõned eksperdid väljendasid arusaamatust Islamiriigi otsuse peale tappa piloot ilma midagi vastu saamata.

„See piloot oli tõeline vahetuskaup,“ ütles USA õhujõudude endine luureohvitser, erukolonelleitnant Rick Francona. „Jordaanlased olid valmis tegutsema, et ta tagasi saada. Ta oli pärit väga tugeva positsiooniga perekonnast, kes toetab Jordaania monarhiat. Ma pole kindel, et nad mõistsid, kes nende käes oli.“

Intriigi suurendab see, et Jordaania võimud teatasid, et usuvad, et piloot tapeti juba 3. jaanuaril, enne kui Islamiriik Jordaanialt terrorismis süüdi mõistetud iraaklanna Sajida al-Rishawi vabastamist nõudis.

Kui see on tõesti nii, olid Islamiriigi ähvardused piloot tappa mõeldud avalikkusele, mitte tõsisteks läbirääkimisteks.

3. Islamiriik jätkab oma verist tegevust

On teada, et Islamiriigi käes on vähemalt kaks lääne pantvangi: Briti ajakirjanik John Cantlie, kes on esinenud mitmetes Islamiriigi videotes, ning 26-aastane ameeriklannast abitöötaja.

Analüütikute sõnul on ebatõenäoline, et kahe pühasõdalasest vangi ülespoomine kolmapäeval Jordaanias kuidagi Islamiriigi järgmisi samme mõjutaks.

„Ma ei näe, et nende kahe isiku hukkamine muudaks palju nende kaalutlusi,“ ütles Francona. „Nad teevad, mida tahavad. Ma ei arva, et nad oleksid palju investeerinud naisesse ega mehesse, kes äsja üles poodi. Nad olid hea vahetuskaup, millega nad püüdsid midagi teha.“

4. Islamiriik mängib oma toetusbaasile

Jordaania piloodi tapmine, mis näitab julmuse uut taset isegi Islamiriigi jubedate standardite järgi, tekitab küsimusi, kellele nad tahavad oma sõnumit edastada.

„On olemas inimesi, keda need kohutavad videod ligi tõmbavad,“ ütles CNN-i poliitiline kommentaator Peter Beinart. „Kuid palju, palju suurema grupi inimeste jaoks moslemi- ja araabiamaailmas on see absoluutselt eemaletõukav.“

Endine äärmuslane Maajid Nawaz ütles, et usub, et Islamiriik ei püüa jõuda enamuseni, vaid püüab kaasa haarata olemasolevaid terroriste, sest konkureerib Al-Qaidaga välismaalt tulevate värvatavate pärast.

„See on võidujooks lõpuni, mis puutub jubedatesse piltidesse, mida nad näitavad,“ ütles Nawaz.

5. Islamiriik saadab sõnumit

USA endine rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja Juan Zarate märkis, et tema arvates püüab Islamiriik piloodi tapmise videoga saata sõnumit endavastase koalitsiooni araabia liikmetele.

„Neid koheldakse julmalt ja tegelikult ilmselt julmemini kui koalitsiooni teisi liikmeid,“ ütles Zarate.

Video lõpus näitab Islamiriik inimeste nimesid ja aadresse, kes väidetakse olevat Jordaania piloodid. Hääl ütleb, et soovitakse nende surma ja pakutakse selle eest tasu.

Aasia-Vaikse ookeani fondi esindaja Sajjan Goheli sõnul võib olla oluline ka Islamiriigi viimaste tapmisvideote ajastus. See võib nimelt olla püüe suunata tähelepanu kõrvale Islamiriigi häbistavalt kaotuselt kurdidele Süüria linnas Kobanis.