Üks inimene tulistati teadetekohaselt surnuks kesklinnas toimunud kokkupõrgetes meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vahel, teatab BBC News.

Kümned inimesed arreteeriti ja opositsiooni juhid pandi koduaresti. Keelatud meeleavaldusi toimus ka teistes Iraani linnades, sealhulgas Isfahanis, Mashhadis ja Shirazis.

Tuhanded opositsiooni pooldajad kogunesid esmaspäeval Teherani Azadi väljakule, et väljendada solidaarsust Egiptuse ja Tuneesia rahvaülestõusudele. Nõuti surma diktaatoritele.

Peagi hakkas märulipolitsei rahva hulka pisargaasi laskma ning kohale saabusid mootorratturid, kes ründasid inimesi kumminuiadega. Vähemalt kolm meeleavaldajat sai kuulihaavu, kümned viidi peksmise tagajärjel haiglasse.

„Me nägime täna Iraani rahva julguse tõendust ja süüdistuse esitamist Iraani režiimile silmakirjalikkuses. Režiim on viimased kolm nädalat pidevalt kiitnud Egiptuses toimuvat,” ütles Clinton. „Me oleme vägivalla vastu ja pöördume Iraani valitsuse poole, mis kasutab taas julgeolekujõude ja vägivalda, et takistada oma rahva vaba mõtteväljendust.”