Olles teinud Jaapanist oma ametisoleku esimese visiidi sihtkoha pakkus Clinton Aso kõikuvale valitsusele tuge ja kinnitas USA-Jaapani liitlassuhete tugevust, vahendab Reuters.

Pole kindel, kas Clintoni toetus Asot aitab. Viimase valitsus võitleb aastakümnete raskeima majanduskriisiga ning teisipäeval teatas oma tagasiastumisest rahandusminister Shoichi Nakagawa, keda süüdistatakse G7 kohtumisel purjus peaga pressikonverentsil esinemises.

Märgina sellest, et Washington ei pruugi enam Aso valitsusele panustada, kavatseb Clinton kohtuda ka peamise opositsioonierakonna, demokraatliku partei juhi Ichiro Ozawaga.

Pressikonverentsil koos Jaapani välisministri Hirofumi Nakasonega ütles Clinton, et arutati kahe riigi ja kogu maailma ees seisvaid majanduslikke probleeme, mis nõuavad koordineeritud ülemaailmset reageerimist.

„Suuruselt esimese ja teise majandusena maailmas mõistame me oma vastutust,” ütles Clinton.

Välisministrid kirjutasid alla lepingule, millega viiakse 8000 USA merejalaväelast Jaapani lõunaosas asuvalt Okinawa saarelt USA-le kuuluvale Guamile.

Clinton külastas Tokyos ka Meiji templit, jõi teed keisrinnaga ja kohtus aastakümneid tagasi Põhja-Korea poolt röövitud jaapanlaste perekonnaliikmetega. Samuti kohtub ta raekojas tudengitega.