Nende väidetavale piinajale, eelmisel sügisel vallandatud endisele koolibussijuhile, 52-aastasele Ariel Castrole, esitati kolmapäeval ametlikult süüdistus naiste röövimises ja vägistamises. Naised päästeti vangistusest esmaspäeva õhtul kohaliku aja järgi, vahendab Reuters.

Ariel Castro kahele vennale, kes samuti alguses kahtlusalustena arreteeriti, süüdistust ei esitatud ning politsei ja uurijad on kindlaks teinud, et nad ei teadnud naiste röövimisest ja vangistuses hoidmisest midagi.

Kolm ohvrit, kes rööviti igaüks eraldi samast piirkonnast ja keda hoiti aastaid vangistuses, leiti elavana pärast seda, kui üks naistest, Amanda Berry, appi karjus ja naabrid seda kuulsid.

Berry rääkis politseile, et tema pääsemine kaks päeva tagasi oli kümne aasta jooksul esimene võimalus vabaks saada. Selle aja jooksul sünnitas ta tütre, kes on nüüd kuueaastane.

Esialgse uurimise kohta koostatud politseiraportis on kirjeldatud üksikasju naiste vangistuse kohta. Kõiki kolme hoiti periooditi keldris köite ja kettidega aheldatuna ning lasti ajuti nälgida, teatas raportiga tutvunud Clevelandi linnavolikogu liige Brian Cummins, kes on saanud informatsiooni ka mitmetelt politseiallikatelt.

Cumminsi sõnul on ühel naisel kolmest olnud vähemalt viis nurisünnitust, mille põhjustamises süüdistatakse Castrot, kes näljutas naist nädalaid ja peksis teda kõhtu.

Lisaks Berryle ja tema tütrele vabastati Castro majast 23-aastane Gina DeJesus ja 32-aastane Michelle Knight.

Naabrid arvasid, et Castro elab tagasihoidlikus kahekorruselises majas üksi. Berry sõnul suutis ta abi kutsuda, sest Castro lahkus esmaspäeval majast.

„Noorte naiste küsitlemise põhjal oli ainus võimalus põgeneda mõni päev tagasi, kui Amanda põgenes,“ ütles Clevelandi politseiülem Ed Tomba pressikonverentsil.

Võimude teatel mäletavad naised kogu vangistuse aja jooksul vaid kaht korda, kui majast välja said. Siis läksid nad garaaži väikesel krundil ja olid maskeeritud parukate ja mütsidega.

Tomba sõnul hoiti Berryt, DeJesust ja Knighti majas eraldi ning politsei leidis majast köisi ja ahelaid.

„Nad ei olnud ühes ruumis, aga nad tundsid teineteist ja teadsid, et teised on ka seal,“ ütles Tomba.

Berry tütar sündis 2006. aasta 25. detsembril. Tüdruku isa kindlaks tegemiseks tehakse isadustest.

Uurijad on Castro majast kaasa viinud umbes 200 ühikut tõendusmaterjali, kuid ei ole leidnud inimjäänuseid.