Inimõiguslaste rühm kutsus USA-d üles lõpetama „terrorismivastases sõjas” kinnipeetute tarvis loodud salavanglate programmi, kirjutab BBC.

USA president George Bush ütles möödunud nädalal, et sellised vanglad eksisteerisid, kuid nüüd neis enam vange ei hoita.

Inimõiguslased ütlesid, et panid oma nimekirja kokku valitsuse ja meedia allikatest ning endiste vangidega tehtud intervjuudest.

„USA valitsusel on aeg puhtaks saada,” ütles briti inimõiguslaste organisatsiooni Reprieve juht Clive Stafford Smith. „Need 39 inimest on aastaid kadunud olnud ja tõendid näitavad, et mingil ajal on nad olnud USA vahi all. Kus on nad nüüd ja mida on nendega tehtud?”

CIA esindaja ütles BBC-le, et CIA teguseb „ranges vastavuses ameerika seadustega”. „Meie terrorismivastane tegevus — mis on allutatud hoolikale järelevalvele — on olnud vandenõude takistamisel ning elude päästmisel väga tõhus,” ütles CIA esindaja Paul Gimigliano.

USA administratsiooni poolset terrorismis kahtlustatavate inimeste kinnipidamise poliitikat on kritiseerinud nii õiguseksperdid kui inimõiguslased.

Inimõiguslased ütlevad, et inimesi on arreteeritud sellistes riikides nagu Pakistan, Iraan, Sudaan ja Somaalia ning lennutatud neid USA salvanglatesse.

Europarlamendi poolt sel aastal heaks kiidetud raport ütleb, et nelja aasta jooksul pärast 2001. aasta 11. septembriterrorirünnakuid on Euroopa õhuruumi läbinud või Euroopa lennujaamades vahemaandumisi teinud üle 1000 salajase CIA lennu.

Kolm organisatsiooni — Amnesty International, Center for Constitutional Rights ja New Yorgi ülikooli õiguskooli Rahvusvaheliste Inimõiguste Kliinik — esitasid USA teabevabaduse seaduse raames hagi kadunud inimeste kohta informatsiooni saamiseks.

39 „kummitusvangi” otsivate organisatsioonide seas on ka Human Rights Watch ja Cageprisoners.

Organisatsioonid kardavad, et kadunud inimesed on viidud riikidesse, kus neid ähvardab piinamine. Nende sõnul on kinnipeetute seas ka lapsi kelle vanus ei ületa seitset aastat.

„Valitsuse kohus kaitsta inimesi terrorismiaktide eest ei ole kahtluse all,” ütles Amnesty International esindaja Claudio Cordone. „Kuid kindlasti on seda meeste, naiste ja isegi laste kinnipidamine ning inimeste viimine salajastesse paikadesse, kus nad on ilmajäetud kõige põhilisemast turvalisusest.”

2006. aasta septembris tunnistas Bush, et 14 inimest on hoitud CIA salavanglates, kus kasutati küsitlusmeetodeid, mis olid „karmid” kuid „seaduslikud ja vajalikud”.

Ta teatas, et vangid toimetati pärast seda USA sõjaväevanglasse Kuubal Guantanamos ja et CIA käes ei ole enam terrorismis kahtlustatavaid inimesi.