CIA arhiivis salastatuspiirangu alt vabanenud memo näitab, et tehti ka täppi läinud analüüse, kuid neid ei avalikustatud, teatab Verkkouutiset.

CIA töötaja Herb Meyer kirjutas 1983. aasta novembris memo pealkirjaga „Miks on maailm nii ohtlik“. Meyeri sõnul arvati CIA-s tol ajal, et ta on mõistuse kaotanud.

Memo kirjutati kaks aastat enne Mihhail Gorbatšovi võimuletulekut. Nõukogude Liit lagunes 1991. aasta jõulude ajal.

Kaheksaleheküljelise memo üksikute lugejate hulka kuulus ka president Ronald Reagan, kelle elulookirjutaja Paul Kengori sõnul on tegemist ühe külma sõja kõige märkimisväärsema dokumendiga.

Meyeri hinnangud olid vastupidised paljude poliitikute ja sovietoloogide omadega, kuid osutused täiesti õigeteks.

„Nõukogude Liidu majandus on liikumas katastroofi suunas,“ kirjutas Meyer. „Kui praegused trendid jätkuvad, võidame me külma sõja.“

Meyer juhtis, tähelepanu sellele, et pärast 66 aastat kommunismi on Nõukogude Liit täielikult ebaõnnestunud ühtseks riigiks kujunemisel ning ükski märkimisväärne rahvusrühm ei ole rahul venelaste juhitud süsteemiga.

Meyeri sõnul oli raske ette kujutada, kuidas võiks Nõukogude Liit säilida 21. sajandini teisiti kui eriti soodsate majanduslike ja demograafiliste faktorite abil ning neid tingimusi Meyeri sõnul ei olnud ega polnud ette näha ka tulevikus.

„Ida-Euroopa satelliitriike on üha raskem kontrollida. … Teised satelliidid (nagu Poola) võivad olla poliitilisele keemispunktile lähemal kui me tajume,“ kirjutas Meyer 1983. aastal. „Lühidalt öeldes: aeg ei ole Nõukogude Liidu poolel.“

Vaata CIA memo SIIT.