Guardian kirjutab, et tunnistusi sisaldav Euroopa Nõukogu ettekanne läheb vastuollu Poola ja Rumeenia valitsuste ametlike avaldustega, milles eitatakse selliste vanglate olemasolu.

Uuringut juhtis Šveitsi senaator ja endine prokurör Dick Marty, kes ütles: „Nüüd on kinnitust leidnud see, mida varem vaid oletati: mitmelt poolt maailmast on röövitud hulgaliselt inimesi ja toodud neid riikidesse, kus neid on taga kiusatud ning kus piinamine on tavaline”. Raporti sõnul on nüüd „piisavalt tõendeid väitmaks, et Euroopas olid 2003 kuni 2005 aastani CIA poolt juhitud salavanglad, kõige enam Poolas ja Rumeenias”. See sai aga võimalikuks vaid tänu „mitmete USA partnerriikide koostööle erinevate institutsioonide tasemel”.

Nimetuks jäänud eriteenistuste töötajate sõnul ei olnud ühelgi kinnipeetutest õigust pöörduda Punase Risti poole ning mõningates neist kasutati nn „aktiivseid” küsitlusmeetodeid tunnistuste saamiseks, mille sisseviimise saavutas George Bush.

Ettekandes tuuakse ära ka vangla protseduuride ja korralduse kirjeldusi ning nimetatakse isegi mõningate vangide nimesid. Lisaks sellele tehti kindlaks, et mõned nädalad pärast 2001. aasta 11. septembri sündmusi kirjutas NATO alla kokkuleppele USA-ga, mille kohaselt lubati CIA poolt kinnipeetud isikute transportimiseks kasutatud tsiviillennukitel takistamatult alliansi riikide õhuruume läbida.

Seejuures tasub teada, et 2006. aastal võttis ÜRO peaassamblee vastu rahvusvahelise konventsiooni kodanike kaitseks vägivaldsete röövimiste vastu, mis keelab salajased vanglad, kirjutab Lenta.Ru.