“Me tegime Churchilli oma soosikuks vahekorraga 2:1, sest tema ületab kõiki poliitilisi veelahkmeid ja ta oli kogu sõja vältel briti vaimu kants,” ütles kihlveofirma Ladbrokes telekanalis BBC pühapäeval alanud suurima briti otsingute sarja kommenteerides.

Sõjaväelane, kirjanik ja poliitik Churchill, kes vahetas kaks korda parteid ja juhtis viimaks Briti koalitsioonivalitsust aastail 1940-1945, on lähinädalatel väljavalitavate hulgas soosik.

Eelnevalt valisid 30.000 Suurbritannia elanikku BBC telefoni- ja internetiküsitluses välja kümme kangemat, kellest siis lõplik paremusjärjestus moodustatakse.

Suurkujusid on nii 16. sajandust kui tänapäevast ning nende hulgas on teadlasi, kuningliku perekonna liikmeid ja sõjaväelasi.

Kihlveokontorite esikolmikus troonivad Churchilli järel William Shakespeare ja Isaac Newton.

Esikolmikule järgnevad Charles Darwin ja John Lennon. Edasi tulevad Briti suurimaks monarhiks peetav kuninganna Elizabeth I, arhitekt ja insener Isambard Kingdom Brunel ning admiral Horatio Nelson.

Esikümne lõpus on Walesi printsess Diana ja Oliver Cromwell.

Kõigi kümne ühiseks omaduseks on see, et nad on surnud ja neil on olnud oluline mõju mitte üksnes Suurbritannias, vaid ka mujal maailmas.

Järgmise viie nädala jooksul tutvustatakse BBC televisioonis tunniste saadetega kandidaate ja seejärel valitakse välja suurim. Vaatajad saavad sõna sekka öelda telefoni ja interneti teel aadressil www.bbc.co.uk/greatbritons.