Pühapäeval esimeses voorus sai 73-aastane Le Pen konservatiiv Chiraci järel üllatuslikult teise koha, tõrjudes kõrvale sotsialistist peaministri Lionel Jospini.

Uuringufirmad ennustavad 69-aastasele Chiracile 5. mai teises voorus ülekaalukat võitu, tal on lootust saada tuge nii oma vasak- kui parempoolsetelt vastastelt, kes üle kõige soovivad takistada Le Peni võimulepääsemist.

“Kaalul on maa hing — Prantsusmaa on haavatud. Kaalul on sidusus, vabariigi ühtsus,” ütles Chirac esmaspäeval pärast parempoolsete miitingut.

Chiracil tuleb nüüd koondada parempoolsed, kes esimeses voorus konkureerisid hulga erinevate loosungite all, et nii järelvoorus kui juunikuu parlamendivalimistel tugevalt esineda.

Chirac soovib nii väga populist Le Penist distantsi hoida, et ära võib jääda isegi traditsiooniline debatt kahe kandidaadi vahel.

Esmaspäeval kutsus president väiksemaid paremerakondi oma Vabariiklikku Kongressi (RPR) toetama. Uhkust alla neelates õhutasid ka nii sotsialistid kui kommunistid oma poolehoidjaid Chiraci poolt hääletama, et Le Peni võitu takistada.