Chávez väitis, et USA armee on võimaliku rünnaku ettevalmistamiseks saatnud omavalitsuslikele Hollandi saartele Arubale, Curaçaole ja Bonaire’ile oma luureagendid, sõjalaevad ja luurelennukid, vahendab Associated Press.

„Need on kolm saart Venezuela territoriaalvetes, kuid nad on endiselt imperiaalrežiimi — Hollandi — võimu all,” ütles Chávez Kopenhaageni kliimakonverentsil peetud kõnes. „Euroopa peab teadma, et Põhja-Ameerika impeerium täidab need saared relvade, salamõrvarite, Ameerika luureüksuste, luurelennukite ja sõjalaevadega.”

USA riigidepartemangu esindaja Ian Kelly lükkas ümber väited, et USA sõjaväelased Kariibi merel kavandavad rünnakut Venezuela vastu. Tegemist on Kelly sõnul rutiinsete õppustega.

Chávez ei esitanud konkreetseid tõendeid, kuid süüdistas Hollandit ja ütles, et Euroopa Liit peaks kõnealuses küsimuses seisukoha võtma.

Oma kõnes puudutas Chávez ka USA presidenti Barack Obamat, öeldes, et viimane pole Nobeli rahupreemiat ära teeninud oma jätkuvalt sõjaka poliitika pärast.

„Obama peaks preemia tagasi andma,” ütles Chávez, väites, et tema lähedane liitlane Boliivia president Evo Morales oleks olnud parem valik.