Argentiina riiklik uudisteagentuur Telam teatas Chávezi saabumisest riiki juba keset Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva külaskäiku oma kolleegi Cristina Fernández de Kirchneri juurde.

Veidi enne Venezuela riigipea saabumist märkis da Silva Argentiina ja Brasiilia ärimeeste konverentsil, et kahe riigi strateegiline allianss peab muutuma vasaktsentristlike valitsuste juhitud Lõuna-Ameerika rahvaste ühenduse tuumaks, teatab infoagentuur France Presse.

Chávez märkis juba lennujaama saabudes ajakirjanikele, et Venezuelast, kes kuulub ka OPECisse (Naftat eksportivate riikide organisatsioon) ja mida juhib vasakpoolne valitsus, saab väärikas liige sellises ühenduses.

Pärast vestlust da Silva ja de Kirchneriga teatas Chávez pressikonverentsil, et tegi presidentidele ettepaneku taaskäivitada Ladina-Ameerikat läbiva gaasitrassi projekt. Torujuhtme pikkuseks oleks üle 5000 kilomeetri ning see projekt läheks maksma 23 miljardit dollarit (üle 230 miljardi krooni).

Kolm riigipead leppisid kokku ka ühiste riiklike nafta- ning energiafirmade loomises.

Uudisteagentuur Telam märgib, et Argentiina ja Venezuela presidendid sõidavad täna koos Boliiviasse külla sealsele riigipeale Evo Moralesile.

Järgmine kolmepoolne Argentiina, Brasiilia ja Venezuela presidentide kohtumine on planeeritud juba 6. septembrile ja toimub Ida-Brasiilias Pernambuco osariigis.