Aastatel 1977-1981 USA presidendina töötanud Carter tuli väitega välja Hay-on-Wye festivali pressikonverentsil, kui temalt küsiti, kuidas peaks tulevane USA president tegutsema seoses Iraanist lähtuva tuumaohuga, ja ta seoses sellega ka tuumarelvade leviku üle laiemalt arutlema asus, teatab Reuters.

“USA-l on rohkem kui 12 000 tuumalõhkepead, Venemaal umbes sama palju. Suurbritannial ja Prantsusmaal mõnisada ning Iisraelil 150 või rohkem. Meil on tohutult relvastust… mitte ainult relvastust, vaid ka rakette nende lõhkepeade kohaletoimetamiseks,” ütles Carter.

Kuigi Iisraeli tuumarelva olemasolu on olnud kaua aega avalikuks saladuseks, pole juudiriik ametlikult kunagi seda tunnistanud ja seda pole teinud ka USA ametivõimud.

Iraani osas soovitas Carter Washingtonil aga Teheraniga otsekõnelusi pidada ja veenda Iraani oma tuumaprogrammist loobuma.

President George W. Bush on olnud seisukohal, et otsekõnelused Iraaniga oleks samaväärsed kui kunagised järeleandlikud lepped Natsi-Saksamaad juhtinud Adolf Hitleriga.