Märgina paanikast Briti valitseva eliidi hulgas 307 aastat kestnud liidu saatuse pärast jätsid Cameron ja opositsiooniliider Ed Miliband ära iganädalase küsimustele vastamise parlamendis, et esineda Šotimaal toimunud üritustel, vahendab Reuters.

„Me ei taha, et see rahvaste pere lõhki kisutaks,“ kirjutas Cameron ajalehes Daily Mail avaldatud arvamusartiklis. „Ühendkuningriik on kallis ja eriline maa.“

Peaminister, kelle töökoht võib ohtu sattuda, kui ta Šotimaa kaotab, pikkis sisse ka selge hoiatuse: „Kui Ühendkuningriik laguneb, siis laguneb ta alatiseks.“

Võttes arvesse konservatiivide ebapopulaarsust Šotimaal, peitub Cameroni reisis sinna oht: kui šotlased hääletavad iseseisvuse poolt, veeretatakse süü enne järgmise aasta mais toimuvaid parlamendivalimisi Cameroni kaela.

Šotimaale kiirustasid nii Cameron, leiboristide juht Miliband kui ka liberaaldemokraatide liider Nick Clegg, kes on kõik inglased.

Nad esinesid suurtel rahvakogunemistel tähtsamates linnades ümbritsetuna plakateid kirjaga „Ei“ lehvitanud inimestest.

Šoti rahvuslaste juht Alex Salmond kinnitas, et need visiidid on paanika märk ja aitavad eraldumise pooldajatele ainult kaasa.

„Kui nad mõtlesid, et tulevad bussiga, saadan ma bussiraha,“ ütles Salmond, nimetades Cameroni šotlaste hulgas kõigi aegade ebapopulaarseimaks konservatiivide juhiks ning Milibandi kõige ebausaldusväärsemaks leiboristide juhiks.

Mitmed arvamusküsitlused on näidanud, et toetus iseseisvusele on viimastel nädalatel kasvanud.

Kui iseseisvumine toetust leiab, seisaksid Suurbritannial ja Šotimaal ees 18 kuud kestvad läbirääkimised kõige üle alates Põhjamere naftast ja naelast kuni Euroopa Liidu liikmelisuse ja Suurbritannia peamise tuumaallveelaevade baasini Šotimaal Faslane'is.

Ebakindlus valitseb ka 2015. aasta valimiste, Ühendkuningriigi struktuuri, Suurbritannia riigilipu ja isegi monarhia rolli osas.