Laeva eelmisel reisil olnud reisijatest suri üks koroonaviirusesse ja veel neli nakatus, vahendab BBC News.

Eile viis sõjaväe helikopter San Francisco lähistel olevale laevale koroonaviiruse proovide võtmise komplektid.

California osariigi kuberner Gavin Newsom keeldus lubamast laeva sadamasse, kuni reisijate seisundit on korralikult hinnatud. Proovide tulemusi on oodata täna hiljem.

Laev naasis Hawaiilt. Eelmisel kuul tegi ta reisi Mehhikosse.

Grand Princessiga Mehhikosse reisinud 71-aastane mees Sacramento piirkonnast suri kolmapäeval. Tal oli ka muid terviseprobleeme.

Veel kaks samal reisil olnud inimest on Põhja-Californias viirusega haiglas ja koju naastes avastati viirus ka kahel laevaga reisinud kanadalasel.

Veel üks Mehhiko-reisil olnud USA reisija Judy Cadiz ütles, et jäi pärast naasmist koos mehega haigeks, aga ei mõelnud sellele eriti, kuni sai teada surmajuhtumist. Nüüd ei saa nad otsest vastust, kuidas end kontrollida lasta.

„Nad ütlevad, et me kodus püsiksime, aga kuni eilseni ei öelnud mulle keegi, et ma kodus püsiksin,” lisas Cadiz. „Me käisime Sacramentos, me käisime Martinezis, me käisime Oaklandis. Me sõitsime rongiga ristluselt koju. Ma tõesti loodan, et meie proov on negatiivne, et keegi ei oleks nakatunud.”

USA kongress kiirustab vastu võtma hädaabipaketti koroonaviirusega võitlemiseks. Valge Maja tunnistas aga, et riigis ei ole piisavalt proovide võtmise võimalusi.

USA-s on seni teatatud umbes 200 nakatumisjuhtumist ja surnud on 12 inimest. Üheksa neist on surnud ühes hooldekodus Washingtoni osariigis Seattle’is. Nakatunuid on 20 osariigis.

Arenguid mujal:

- Egiptus avastas 12 koroonaviiruse juhtumit ristluslaeval Niilusel

- Esimestest juhtumistest teatasid Vatikan ja Serbia

- Iraani ametlik surnute arv kasvas 124-ni. Nakatumisjuhtumeid on seal 4747

- Kogu Lähis-Idas jäeti ära moslemite reedesed palved

- Iisrael ja Palestiina omavalitsus panid karantiini Petlemma linna, kus koroonaviirus avastati seitsmel inimesel

- Kanada teatas üheksast uuest nakatumisest, millest kaheksa on läänepoolseimas provintsis Briti Columbias. Kanadas on kokku 45 nakatumisjuhtumit

- Itaalia surmajuhtumite arv kasvas 148-ni. Eile suri 41 inimest, mis on senine rekord.