Buttiglionele plaanitud ameti saab endale Itaalia välisminister Franco Frattini. Buttiglione õnnitles teda sel puhul, kuid soovitas europarlamendis mitte küsida temalt vabamüürluse kohta, teatab The Times.

„Ma loodan, et tema küsitlusel europarlamendis ei küsi keegi, kas ta on vabamüürlane. Kui küsitakse, siis nad lihtsalt kordavad samu solvanguid, mis minu puhul,” ütles Buttiglione.

Frattini on Itaalia välisminister alates 2002. aasta novembrist. Neljapäeval viibis ta Brüsselis kohtumisel tulevase komisjoni presidendi Jose Barrosoga.

Järgmise nädala esmaspäeval toimub Frattini küsitlemine europarlamendis ning Barroso loodab järgmisel neljapäeval panna kogu komisjoni koosseis hääletusele, et alustada juba ülejärgmisel esmaspäeval tööd.

Vatikan suhtub vabamüürlusse suure umbusuga. 1981. aastal paljastati Itaalias salajane loož nimega Propaganda suurte skandaalide saatel. Üle tuhande poliitiku, ärimehe, ajakirjaniku, sõjaväelase ja muu prominendi olid selle looži liikmed ning skandaal kukutas Itaalia valitsuse.

Itaalia peaminister Sivlio Berlusconi keeldus teemat kommenteerimast. Itaalia vasakpoolne europarlamendi liige Lapo Pistelli ütles :”Tegemist on mürgise noolega. Mul pole aimugi, kas tegu on vabamüürlasega, aga ma ei kahtle, et küsitlusele ilmub ta heas vormis ning halbu üllatusi ei tule.”

Parempoolse Põhjaliiga europarlamentäär avaldas aga lootust, et Frattini on„sõltumatu okultistlikest jõududest, mis valitsevad Euroopat.”

Vabamüürlus on üks vanemaid tegutsevaid sekulaarseid vennaskondi Euroopas. Esimene Suur loož asutati Inglismaal 1717. Tegemist on esoteerilise organisatsioonige, mille liikmed ei tohi rääkida oma rituaalidest.

1986. aastal loobuti reeglist, mille järgi saladuse paljastanud liikmel lõigatakse kõri läbi ja rebitakse keel suust. Katolik kirik on keelanud oma liikmetel vabamüürlaseks olemise.

Kokku arvatakse vabamüürlasi olevat üle maailma viis miljonit.