Rünnak pani plahvatama bussis sõitnud sõduritel kaasas olnud lõhkeaine, kutsudes esile mitu järjestikust plahvatust ja tulekahju, mis muutsid bussi rusuhunnikuks.

Kaks aastat kestnud Palestiina ülestõusu ajal harva kasutatud taktikana peatas palestiinlane lõhkeaine ja bensiinikanistritega täidetud auto bussi tagaosa juures ajal, mil see reisijaid peale võttis ning pani lõhkeaine plahvatama, teatas politsei. Palestiinlane sai ka ise surma.

Vaid üksikutel reisijatel õnnestus akende kaudu bussist põgeneda, enamik jäi bussi lõksu ja põles surnuks.

Sel nädalal algavat USA rahumissiooni varjutav plahvatus toimus Afula ja Hadera linna vahel kurseerivas bussis Predes Hanna linna lähedal Karkuri peatuses.

Vastutuse plahvatuse eest võttis enda peale sissirühmitus Islamidžihaad, kelle arvel on juba varasemast juunikuine bussiplahvatus Põhja-Iisraelis, milles hukkus 17 inimest.

Palestiina liider Yasser Arafat mõistis Iisraeli põhjaosas toimunud bussiplahvatuse hukka.

“Te teate, et Palestiina juhtkonna otsus on olla Palestiina ja Iisraeli tsiviiliisikute pihta sihitud rünnakute vastu. Me mõistame hukka sellised rünnakud tsiviilisikutele,” ütles Arafat ajakirjanikele oma peakorteri juures Jordani läänekalda linnas Ram Allah’s.

“Teame, et on võimatu kõiki terroriakte ära hoida, kuid me vähemalt loodame, et palestiinlased tõepoolest näitavad pingutusi nende peatamiseks, isegi kui nad ei organiseerinud neid,” ütles Iisraeli välisminister Shimon Peres agentuurile Reuters Luksemburgis Euroopa Liidu konverentsil viibides.

Tegu on esimese bussiplahvatusega pärast 19. septembrit, kui palestiina enesetapja õhkis Tel Avivis bussi ja surmas kuus inimest.

Iisraeli valitsus kavandab sõjaliste aktsioonide rakendamist palestiinlastest äärmuslaste vastu, et esmaspäeval toimunud terroriakti eest kätte maksta.

Anonüümseks jääda soovinud allikad ei täpsustanud, millal ja kus vastuaktsioone rakendatakse.