Bushi valitsus on tahtnud luua muljet, et nad võtavad kliimamuutustega tegelemist täie tõsidusega, kuid kriitikute meelest soovitakse vaid hoiduda siduvate saastamisse vähendamist nõudvate kohustuste võtmisest ning tehakse lobitööd „vabatahtlikult võetavatele kohustustele”, kirjutavad BBC ja Helsingin Sanomat.

Kohtumise algul lubas USA välisminister Condoleezza Rice siiski, et USA toetab Kyoto ilmastikulepete täitmist. Rice teatas, et „USA soovib, et sel aastal toimuvad kliimat puudutavad läbirääkimised Indoneesias õnnestuksid.”

Rice teatas, et kliimamuutused on tõeline probleem ning maailma riikide juhid peaksid jõudma uuele globaalsele konsensusele sellega tegelemisel.

16 enim maailma saastava riigi kohtumisel ütles Rice veel, et USA on „suurim emiteerija” ning ei asu „selles küsimuses rahvusvahelisest kogukonnast kõrgemal”. Ta teatas, et „kasvav probleem” tuleks lahendada USA egiidi all.

Washingtonis kohal olevad riigid paiskavad atmosfääri 90 protsenti kasvuhoonegaasidest. Kõrvu Hiina ja Indiaga on USA-sse kogunenud ka Indoneesia, Brasiilia, Euroopa Liidu, Suurbritannia, Saksamaa, Jaapani, Austraalia, Mehhiko, Venemaa, Lõuna-Aafrika ja Lõuna-Korea esindajad.

Nendest riikidest ei ole vaid USA ja Austraalia alla kirjutanud Kyoto lepetele. Indiale, Hiinale ja teistele arenguriikidele ei ole Kyoto lepete raames siduvaid saastamise piiranguid määratud.

Washingtoni kohtumisest konkreetseid tulemusi ei oodata, kuna sel osalejad on osavad läbirääkijad, kes ei taha enne detsembrit oma trumpe välja käia.

Detsembris toimuvad Indoneesias Bali saarel ÜRO kliimaläbirääkimised, millel kavatsetakse kokku leppida selles, mis saab Kyoto lepingute lõppemise järel 2012. aastal.

Ükski riik ei taha oma käsi enne Bali kohtumist siduda, ütles Saksamaa keskkonnamnister Sigmar Gabriel.

Täna peaks kohtumisel osalema USA president George Bush. Bush, kes 2001. aastal Kyoto protokolli tagasi lükkas, on olnud vastu siduvatele piirangutele, ning on soovinud vabatahtlikku lähenemist asjale.

BBC keskkonnaanalüütiku arvates ei looda Euroopa juhid sellest kohtumisest just palju — enamik on saatnud kohapeale vähemtähtsad ministrid või isegi tsiviilteenistujad

Kuid loodetakse, et ehk võetakse ette mõningaid väiksemaid praktilisi samme jagamaks tööstussektorite kogemusi. Samuti toob paljudele kergendust asjaolu, et USA viimaks tunnistab, et kliimamuutused on probleem, millega tuleb tegeleda.