Enne suuremat kogunemist kohtusid Bush ja Obama omavahel eraviisiliselt, vahendab Reuters.

Seejärel ühinesid nendega fotosessiooniks ovaalkabinetis Jimmy Carter, Bill Clinton ja praeguse presidendi isa George H. W. Bush.

Tegemist oli esimese taolise USA riigipeade kogunemisega Valges Majas 27 aasta jooksul.

Viis meest, kelle omavahelised suhted pole alati olnud just roosilised, naeratasid laialt ja seisid õlg õla kõrval presidendi kirjutuslaua ees. Grupist eraldus veidi Carter.

„Igaüks meist, kes on teeninud selles ametis, mõistab, et amet ise muudab inimest ja me soovime teile kõike kõige paremat ja sama teeb kogu maa,” ütles George W. Bush oma järeltulijale Obamale. „Nii palju kui me suudame, tahame me oma kogemusi teiega jagada.”

Obama nimetas kohtumist erakordseks ja tänas praegust presidenti selle võõrustamise eest.

„Kõik härrasmehed siin mõistavad nii selle ameti pingeid kui võimalusi ja mulle on võimalus saada nõu, häid soovitusi ja seltsimehelikkust nende isikute poolt erakordne,” vastas Obama.

Kuigi presidentidel on palju ühist, on suhted nende vahel aeg-ajalt pingelised olnud.

Carter on nimetanud George W. Bushi ametiaega rahvusvaheliste suhete seisukohalt ajaloo halvimaks. Clinton, kellel on soojad suhted vanema Bushiga, kritiseeris teravalt praegust presidenti ja Obamat oma abikaasa Hillary Clintoni presidendikampaania ajal.

Obama ja Bushi abid tegid pärast kohtumist avaldusi, milles öeldi, et lõuna käigus arutati väga laia teemaderingi. Obama esindaja Robert Gibbs ütles, et Obama soovib tulevatel aastatel presidentidega kontakti hoida.