Bushi võõrustanud Austria kantsler Wolfgang Schüssel lõi omalt poolt juba enne Bushi saabumist terava õhkkonna, nõudes Kuubal oleva Guantanamo vangilaagri sulgemist, teatab The Telegraph.

Ajakirjaniku küsimuse peale, mida ta arvab arvamusküsitlustest, kust selgub, et enamik eurooplasi peavad USA-d suuremaks ohuks maailmale kui Põhja-Koread või Iraani teatas Bush, et see on absurd.

“See on absurd, see on mu avaldus,” teatas Bush. “Me kaitseme ennast, aga me töötame oma partneritega, et levitada rahu ja demokraatiat terves maailmas.”

Tippkohtumist varjutasid mitmed erimeelsused nii Atlandi-üleste kaubandusbarjääride, Guantanamo vangla kui Iraagi küsimustes. EL-i kaitsetollide vähendamise küsimuses ei saavutatud mingit edasiminekut.

Bushi võtsid Austrias Hofburgi palee ees vastu meeleavaldajad, kes põletasid Ameerika lippe ja karjusid “Bush, mine koju”.

Kohtumisel Euroopa riigijuhtidega ütles Bush, et USA soovib Guantanamot sulgeda ning kõik peale kõige ohtlikumate vangide nende kodumaale saata. Ta rõhutas, et lõviosa Gitmo vange on Saudi Araabiast, Jeemenist ja Afganistanist. Euroopa Liit on USA-d varem teravalt kritiseerinud selle eest, et Washington saadab vange sellistesse riikidesse, kus neid võidakse piinata või hukata.

Tippkohtumisel tõstatus ka Iraani küsimus. Vahetult enne kohtumist teatas Iraani president Mahmoud Ahmadinedžad, et enne augusti keskpaika ei kavatse Teheran otsustada, kas võtab vastu USA ja Euroopa riikide poolt koostatud kompromissettepaneku oma tuumaprogrammi lõpetamiseks.

Küsimusele, kas Ameerika on nõus sellel ooteperioodil Iraaniga otseläbirääkimisi pidama, vastas Bush pressikonverentsil: “Meie seisukoht on, et me istume laua äärde, kui on leidnud kinnitust, et nad on lõpetanud (uraani rikastamise). Punkt.”

Bushi sõnul on kaks kuud “hirmus pikk aeg” ühe vastuse koostamiseks. “See ei tohiks iraanlastel nii kaua võtta, et analüüsida mõistlikku pakkumist.”

Kui üks Austria ajakirjanik pöördus tagasi küsimuse juurde, miks kolmveerand austerlastest peavad Ameerikat suurimaks ohuks maailmale, vastast Bush uuesti, et tegu on absurdse ettekujutusega. “Me oleme läbipaistev demokraatia, me arutame asju avatult,” ütles Bush.