Bush nimetas „ülemääraseks” 30 kuulist vanglakaristust, mis Libbyle mõisteti, kirjutab BBC.

Ehkki Libby ei pea vangi minema, on talle määratud katseaeg ja 250 000 dollari suurune rahatrahv.

Lewis Libby, keda tunti ka hüüdnime „Scooter” järgi, mõisteti märtsis süüdi valevandumises ja õigusemõistmise takistamises kohtujuhtumi juures, mis heitis kahtlust Washingtoni põhjendustele rünnata Iraaki. Kohtumõistmise aluseks sai süüdistus, et Valge Maja tegi ebaseaduslikult avalikuks CIA agendi Valerie Plame’i nime selleks, et seada halba valgusse ta abikaasa. Endine USA diplomaat Joseph Wilson oli seadnud avalikult kahtluse alla Bushi administratsiooni põhjendused Iraagi sõja alustamiseks.

Libby mõisteti süüdi valetamises vestlustes uurijatega, kus ta mainis pr Plame’i nime, kuid teda ei mõistetud süüdi naise nime otseses lekitamises.

USA Senati juhtiv demokraat Harry Reid nimetas Bushi otsust häbiväärseks. Tema sõnul on otsus on „kahvatu kuma” sellest, kuidas Valge Maja püüab manipuleerida luureteenistustega ning vaigistada Iraagi sõja kritiseerijaid.

Mõned tunnid enne Bushi teadaannet oli apellatsioonikohus Libbyle teatanud, et ta ei saa enam vanglasse minemisega viivitada. Kohus otsustas samuti, et Libbi ei saa kautsjoni vastu vabadusse jääda. Libby advokaat kaebas otsuse edasi.

Bush ütles, et ta hoidus seni juhtumisse sekkumast ning ootas, kuidas edasikaebamiseprotsess sujub. „Kuid nüüd kui kautsjon tagasi lükati ja ees seisab kohene vangistus, on minu arvates tähtis sellele otsusele reageerida,” ütles Bush. „Ma austan kohtu otsust, kuid ma olen jõudnud arusaamisele, et Libbyle määratud vanglakaristus on ülemäärane.”

Ta lisas, et Libbyle kehtima jäänud karistused — katseaeg ja trahv — on „karmid” ning rikuvad ta reputatsiooni „alatiseks”.