„Mida ma ütlen hiinlastele, on see — vaba ühiskond on teie enda huvides,” ütles Bush, kes kinnitas ka, et suurem vabadus on kogu regiooni huvides, teatab CNN.

Bush kinnitas oma kõnes, et Puna-Hiina juhtkond ei peaks kartma vaba ühiskonda.

Bush pidas kohtumise Jaapani peaministri Junichiro Koizumiga, millele järgnenud pressikonverentsil ütles, et Taiwan on eeskuju Hiina demokraatiast.

„Tänapäevane Taiwan on vaba ja demokraatlik ja jõukas. Võttes vabaduse kõigil tasanditel omaks, on Taiwan oma inimestele andnud jõukuse ja loonud vaba ning demokraatliku Hiina ühiskonna,” ütles Bush. „Tulles vastu oma kodanike õigustatud nõudmistele vabaduse ja avatuse järele saab Hiina juhtkond aidata oma riigil kasvada moodsaks, jõukaks ja enesekindlaks rahvaks.”

Muuhulgas kutsus Bush Hiinat üles loobuma riigipoolsetest piirangutest usuküsimustele.

Bush osaleb Aasia ja Okeaania majanduskoostöö organisatsiooni ASEANi tippkohtumisel Lõuna-Koreas ning sõidab laupäeval edasi Hiinasse.

Tuues Puna-Hiinale eeskujuks Taiwani, mida Peking peab oma mässuliseks provintsiks, ärritas Bush Hiina juhtkonda. Taiwan on ainus Hiina provints, mida kommunistid 1949. aastal lõppenud kodusõja käigus vallutada ei suutnud.

Bush kinnitas ka, et USA ei muuda oma ametlikku suhtumist Hiina-Taiwani suhetesse, öeldes, et ühegi osapoole ühepoolne katse olukorda muuta on vastuvõetamatu.