President Bush kohtus täna Washingtonis väikse vahega nii Leedu presidendi Valdas Adamkuse ja Ukraina riigipea Viktor Juštšenkoga, teatab infoagentuur AFP.

Valge maja pressiteenistuse teatel arutati kohtumistel Lõuna-Osseetia konflikti ja selle tagajärgi ning mõjusid Venemaa ja tema naabrite omavahelisel suhtlusel.

Ameerika Ühendriikide president kinnitas nii Leedu kui ka Ukraina liidrile, et nad võivad ka edaspidi loota USA toetusele. Bush ütles Adamkusele, et demokraatlikud režiimid peaksid seisma kindlalt püsti, kartmata Venemaa-poolset hirmutamist.

Samuti soovitas ta otsida Leedul ja teistel Balti riikidel alternatiivseid energiaallikaid, vähendamaks sõltuvust Venemaast. Lisaks valdas USA riigipea lootust, et 2008. aasta oktoobri keskpaigaks kaob viisarežiim.

Ka kohtumisel Juštšenkoga puudutas Bush energiasõltuvuse teemat ning soovitas Ukrainal sellest vabaneda. USA president lubas, et ühendriigid toetavad hoolimata Venemaa vastuseisust Kiievi liitumist NATO-ga.

Juštšenko kinnitas omalt poolt Bushile, et praegu Ukrainas valitsev poliitiline kriis ei mõjuta kuidagi Kiievi poolt valitud demokraatliku arengu teed.

Ukraina presidendi pressiteenistuse teatel jätkab Juštšenko oma Lääneriikide turneed Londonis, kus ta kohtub peaminister Gordon Browni ja välisminister David Milibandiga.

Seejärel oodatakse Juštšenkot Itaalias, kus ta kohtub valitsusjuhi Silvio Berlusconi, president Giorgio Napolitano ning Itaalia suurfirmade juhtidega.