Alates 1981. aastast on kongressi moratoorium keelanud nafta ja gaasi ammutamise USA ida- ja läänerannikul ja Mehhiko lahe idaosas. Need alad moodustavad 80 protsenti USA mandrilavast, vahendab BBC News.

Sellest ajast on merealuste naftavarude kasutamine olnud lubatud ainult Mehhiko lahe lääne- ja keskosas ning osalt Alaskal.

Föderaalne keeld kehtestati turismi kaitseks ning vähendamaks naftareostuse ohtu rannikul.

Demokraadid ja mõned rannikuosariikide vabariiklased on moratooriumi lõpetamise vastu.

Californias asuva bioloogilise mitmekesisuse keskuse kliimaprogrammi direktor Kassie Siegel mõistis Bushi initsiatiivi hukka.

Tema sõnul ei mõjuta see mitte kuidagi kütusehindu, sest võtab vähemalt kümme aastat, enne kui tootmine saab alata. Siegel tõi ka välja, et USA valitsuse arvutuste kohaselt on suurema naftareostuse võimalus Tšuktši meres Alaska lähedal nafta ja gaasi pumpamisel 33 kuni 51 protsenti.

Teisipäeval Houstonis kõneldes toetas vabariiklaste presidendikandidaat John McCain keelu lõpetamist. Tema sõnul peab USA oma energeetilise tuleviku enda kätesse võtma ja taas iseenda peremeheks saama.

Demokraatide presidendikandidaat Barack Obama nimetas McCaini avaldust poliitiliseks seisukohavõtuks. Obama sõnul tuleks leida alternatiivseid rohelisi energiaallikaid.

Analüütikute hinnangul ei vähenda ei rannikuvetes nafta puurimine ega ka alternatiivsete energiaallikate kasutuselevõtt oluliselt USA sõltuvust imporditud naftast.