Avalikkuse eest salaja korraldatud visiidiga püüdis riigipea ilmselt tõsta viimasel ajal üha sagenevate rünnakute ohvriks langenud sõdurite moraali.

Bush lahkus oma Texase osariigi rantšost kolmapäeva õhtul kohaliku aja järgi, saabus Bagdadi neljapäeval ning veetis paar tundi Bagdadi rahvusvahelisel lennuväljal Ameerika vägede juures.

Koos USA tsiviilhalduri Paul Bremeri, maavägede juhataja kindralleitnant Ricardo Sanchezi ning teiste USA kõrgete tsiviil- ja armeeametnikega osales president tänupüha õhtusöögil.

Iraagi pealinna ümbruses patrulliva 1. soomusdiviisi sõdurid hüppasid üllatunult püsti, kui relvajõudude ülemjuhataja sisse astus, öeldes: “Ma otsisin kuskilt sooja toitu, tänan, et mind kutsusite”.

Koos oma julgeolekunõuniku Condoleezza Rice’iga Iraaki saabunud Bush tänas oma tervituskõnes sõdureid teenistuse eest.

CNN-i televisioon teatas umbes 19.30 Eesti aja järgi, et riigipea on juba koduteel.

Uudis visiidist edastati alles siis, kui Air Force One oli juba Bagdadist lahkunud. Kardeti, et sissid tulistavad presidendi lennukit rakettidega, nagu see läinud nädalal kullerfirma DHL lennukiga juhtus.

Telekanalite andmeil oleks visiit ära jäänud, kui see oleks enne avalikuks tulnud.

Valge Maja teatas varem julgeolekukaalutlustel, et president veedab nädalavahetuse koos perega oma Crawfordi rantšos Texase osariigis.