Bush kinnitas ka, et rahvuskaartlased ei hakka täitma politsei ülesandeid vaid toetavad piirivalvet vaatlusel, luures, piiritara ehitamisel ning patrullteede loomisel, teatab Fox News.

Lisaks aitavad rahvuskaartlased korraldada väljaõpet uutele piirivalvuritele. Rahvuskaart viibib piiril aasta, seejärel peaks olema piirivalve enda read juba piisavalt täienenud ning piir piisavalt tehnikaga kindlustatud, et anda piiri valvamine täielikult taas üle piirivalvele.

Õhtuses pöördumises rahva poole nentis Bush, et USA piirivalve “ei oma veel täit kontrolli piiri üle” ning kutsus kongressi üles eraldama raha piiri paremaks valvamiseks. Lisaks lubas president, et riigis loobutakse praktikast kätte saadud illegaalsed immigrandid uuesti lahti lasta lootuses, et nad siis ise kohtusse ilmuvad. “Kui inimesed teavad, et nad saadakse kätte ja saadetakse koju, kui nad riiki illegaalselt sisenevad, siis on vähem tõenäoline, et nad üritavad sisse hiilida,” selgitas Bush.

Keskvalitsus kavatseb anda kohalikele võimudele omapoolset abi ja toetust nii väljaõppe kui rahastamise küsimuses, et osariigid ja piiriäärsed maakonnad suudaks illegaalide vooluga paremini toime tulla.

Bush ütles, et tema ametiaja lõpuks on piirivalvet suurendatud 12 000 meheni, mis on kaks korda enam kui tema võimule tulles. Lisaks kavatsetakse piir põhjalikult ära katta tehniliselt. Linnastunud aladele tulevad kõrged tarad, maapiirkondadesse teeblokid ja patrullteede võrgustik, lisaks liikumisandurid, infrapunakaamerad ning mehitamata lennukid.

USA-s viibib hinnanguliselt 11 kuni 15 miljonit illegaalset immigranti, pooled neist mehhiklased ja suurem osa latiinod.