USA president George Bush hoiatas, et vägede tagasitõmbamine Iraagist vallandaks seal terve põlvkonna kestva verevalamise ning sellised ohlikud murrangud, nagu toimusid Kagu-Aasias pärast seda, kui USA oma väed Vietnamist välja viis.

Missouris sõjaveteranidele esinedes, ütles Bush, et USA tagasitõmbamise hinnaks olid tookord miljonid süütute inimeste elud.

Bush väitis, et USA pagemine Saigonist 1975. aastal ning sellele järgnenud miljonite inimeste kannatused Vietnamis ja Kambodžas on kriitilised õppetunnid tänase Iraagi ja Lähis-Ida jaoks. „Ka siis, nagu praegugi, väitsid inimesed, et tegelik probleem on Ameerika kohalolek ning et kui me välja tõmbuksime, siis lõppeksid tapmised,” ütles Bush.

„Maailm peaks õppima, kui kallid need väärmuljed võivad olla. Kambodžas lõid Punased khmeerid mõrvarliku režiimi, mille ajal sajad tuhanded kambodžalased surid nälga, piinamisse või nad hukati. Vietnamis saadeti endised Ameerika liitlased, valitsusametnikud, intellektuaalid ja ärimehed vangilaagritesse, kus kümned tuhanded kadusid.”

Ta lisas: „Üks Vietnami ilmne pärand on see, et Ameerika tagasitõmbumise eest maksid miljonid süütud kodanikud, kelle agooniad lisasid meie sõnavarasse uuedmõisted nagu „paadirahvas”, „ümberõppe laagrid” ning „surmaväljad”.

Ta kasutas oma kõnet ka selleks, et kinnitada oma toetust peaminister Nouri al-Malikile. Maliki lükkas hiljuti tagasi USA poolt tema suunas tehtud kriitika, öeldes, et mitte kellelgi pole õigust kehtestada ajakavasid talle ja ametisse valitud valitsusele.

Kriitikud on Bushi ajaloolise paralleeli mõistnud hukka kui häiriva ajaloo moonutamise.

Joseph Biden, Senati välissuhete komisjoni demokraadist esimees ütles: „Ainus asjakohane analoogia Vietnami ja Iraagi vahel on see: Iraagis, nagu ka Vietnami, hoiame me kinni keskvalitsusest mida rahvas ei toeta ega hakkagi toetama.”