Powell peaks Lähis-Itta suunduma järgmisel nädalal, et püüda viivitamatut vaherahu saavutada.

"Vägivallatormid ei saa jätkuda. Mis liig, see liig," ütles Bush.

Süüria ja Iraan peavad Lähis-Ida konfliktist eemale hoidma ja vältima selle laiendamist, lisas Bush kõnes, mis järgnes laialdasele kriitikale USA senise Lähis-Ida poliitika aadressil.

Palestiinlased omalt poolt peaksid lõpetama enesetapurünnakud, ütles Bush. "Suitsiidiplahvatused võivad kergesti õhku lasta suurima ja ainsa lootuse Palestiina riigile."

Iisraelil on õigus end kaitsta, kordas Bush oma varasemat seisukohta.

"Kuid siiski, et tulevasele rahule alust panna, palun Iisraelil lõpetada sissetung Palestiina omavalitsusaladele ja alustada taandumist hiljuti okupeeritud linnadest."

Iisrael peab ilmutama kaastunnet kontroll- ja piiripunktides, "säästes süütuid palestiinlasi igapäevasest alandamisest," ütles Bush.

"Iisrael peaks viivitamatult piiranguid leevendama ja lubama rahumeelsetel inimestel tööle naasta," lisas ta.

Olukord, millesse Yasser Arafat on sattunud, on suurel määral ta enda süü, ütles Bush.

"Ta laskis oma võimalused mööda ja reetis sellega oma rahva lootused. Tema võimetuse tõttu tunneb Iisraeli valitsus, et peab ründama terrorivõrke, mis tema kodanikke tapavad."

Vastavalt USA ekssenaatori George Mitchelli poolt aasta eest kooskõlastatud rahuplaanile peab Iisrael lõpetama juudiasunduste ehitamise okupeeritud aladele, ütles Ühendriikide liider.

"Ja okupatsioon peab lõppema kindlate ning tunnustatud piiride rajamise läbi, vastavalt ÜRO resolutsioonidele. Lõpuks peaks see lähenemine olema aluseks ka lepingutele Iisraeli ja Süüria ning Iisraeli ja Liibanoni vahel."

"Iraani relvasaadetised ning terrori toetamine õhutavad Lähis-Ida konfliktituld ja peavad lõppema."

Süüria on võtnud sõna al Qaeda vastu, kuid USA ootab talt ka samme Hamasi ja Hizbollah' vastu, ütles Bush.

"Iraanil on aeg keskenduda omaenda rahva vabaduspüüdeile ja Süürial aeg otsustada, kelle poolel ta terrorivastases sõjas on."