Lähis-Ida turneel viibiv Ameerika Ühendriikide president Bush kurtis 15. jaanuaril toimunud kohtumisel Saudi Araabia kuninga Abdullah’ga (Abdullah bin Abdul Aziz) viimasele kõrge naftahinna üle, mis mõjuvat negatiivselt USA majandusele, vahendab AFP.

Bush lisas, et kõrge hind langetab Ühendriikide sisemajanduse koguprodukti (SKP) ning see omakorda vähendab nafta tarbimist. Pärast kohtumist kuningas Abdullah’ga ütles Bush, et hoolimata kuninga tõrjuvale hoiakule ta siiski loodab nafta tootmise kvootide suurenemisele. Kuningas loobus kommnetaaridest.

OPEC-i peasekretär Abdullah al-Badri arvates ei ole kõrged naftahinnad maailma turgudel seotud nafta defitsiidiga.

OPEC-i järgmine tippkohtumine leiab aset 1. veebruaril, kus tuleb võimalik kvootide tõstmine arutlusele. Eelmisel kartelli omavahelisel kohtumisel teatati, et kõrged kütusehinnad on seotud investorite liigse panustamisega naftaaktsiatesse, kuna valuutaturgudel ja aktsiafondidel valitseb ebastabiilsus.

2008. aasta alguses tõusis naftabarreli hind esmakordselt üle 100 dollari piiri.

OPEC kontrollib 40% maailmas toodetavast naftast. Organisatsioon määrab igale riigile isikliku tootmismahtu määrava kvoodi ning kontrollib sellega nn. musta kulla hinda maailmaturul.