Mälestusmärgi avamise tseremoonial osalenud USA president George Bush pani kommunistlike riikidele süüks kümnete miljonite inimeste hukkumist ning kutsus lääneriike üles seda mitte unustama.

„Seni ei ole meie pealinnas olnud mälestusmärki imperialistliku kommunismi — ligi saja miljoni süütu mehe, naise ja lapse elu võtnud ideoloogia — ohvritele,” tsiteerib Bushi esinemist AFP. „Me ei saa lubada Lenini, Stalini, Mao ja Castro metsikustel tuhmuda ajaloo lehekülgedel.”

USA president võrdles „külma sõda” praeguse võitlusega islamiäärmuslaste vastu ning avaldas veendumust, et ka viimased „on määratud lüüa saama”.

1993. aastal USA kongressi poolt asutatud kommunismi ohvrite mälestamise fond, mille auesimees on praeguse presidendi isa George Bush seenior, on arvestanud, et Nõukogude Liidus hukkus kommunistliku režiimi läbi 20 miljonit inimest, Hiinas — 60 miljonit, Vietnamis — 850 000 inimest.

USA Kongressi hoone lähistele paigaldatud mälestusmärk meenutab papjeemašeest tehtud kuju, mille viisid 1989. aastal Pekingi Tiananmeni ehk Taevase Rahu väljakule üliõpilastest demonstrandid. Meeleavalduse julma laialiajamise käigus said surma ja haavata sajad inimesed.

Washingtoni rajatud ausamba avamisel osales ligi tuhat inimest ning see oli pühendatud Ronald Reagani kuulsale sõnavõtule Berliini juures 20 aastat tagasi, milles ta kutsus nõukogude võime üles lammutama Ida- ja Lääne-Saksamaad lahutavat müüri.