Muu hulgas nähakse ette sunniitide ja Saddami Baath partei liikmete kaasamist poliitilisse protsessi ning riigi naftatulude ausama jaotamise põhimõtteid sunniitide, šiiitide ning kurdide vahel, teatab Fox News.

Ühe valitsuse ametniku sõnul kavatseb USA esitada Iraagi valitsusele konkreetse ajakava asjadega toime tulemiseks, samas pole selge, mis siis saab, kui iraaklased toime ei tule.

Bush esitab oma uut strateegiat ilmselt kolmapäeval, mil käib välja vägede suurendamise Iraagis. Meedias on spekuleeritud, et ameeriklased viivad Iraaki juurde kuni 20 000 sõdurit, et suruda pealinnas Bagdadis maha lokkav vägivald ja kaos.

Kongressis ülekaalu omavad demokraadid on plaani juba kritiseerinud, samas on USA konstitutsiooni kohaselt vägede ülemjuhataja president, seega on kongressil väga raske plaani blokeerida. Demokraadid võitsid novembris toimunud kongressi vahevalimised suuresti seetõttu, et lubasid väed Iraagist võimalikult kiiresti ära tuua.

Bushi plaani kohaselt viidaks Bagdadisse 20 000 Ameerika sõdurit juurde, osaliselt oleks tegu mujalt Iraagist ümberpaigutatavate vägedega, osaliselt USA-st pärit reservistidega.

Lisaks plaanitakse ümber teha Iraagi taastamistööde plaan, asudes andma väikelaene kohalikele ettevõtetele otseste abirahade asemel. Samas saaks kohalikud sõjaväejuhid suurema tegevusvabaduse oluliste kohalike elukvaliteeti parandavate projektide rahastamiseks.

Bush on juba läbi viinud olulisi kaadrimuutusi USA sõjaväelises ja tsiviiljuhtkonnas Iraagis. Välja on vahetatud kaitseminister, Donald Rumsfeld astus peale valimiskaotust tagasi ning detsembris sai uueks kaitseministriks Robert Gates. Eelmisel nädalal vahetas Bush välja Iraagis olevate USA vägede tippjuhid ning USA suursaadiku Iraagis.

Iraagi peaminister Nouri al Maliki teatas laupäeval, et Iraagi enda sõjavägi alustab uue operatsiooniga sunniitide ja šiiitide vahelise usuvägivalla maha surumiseks.